1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

A nagy pele – a házak kicsiny réme

Tudjuk, hogy a cím kicsit clickbaitre sikerült, de ez nem véletlen. Ez a cuki szőrgombóc rettentő idegesítő tud lenni, amikor eszeveszetten randalírozik a padlástérben. A szaladgáláson kívül pedig a nagy pele jelentős károkat is képes okozni azzal, hogy megépíti a fészkét mindenből / bármiből, amit talál. Legyen az szigetelőanyag, elektromos vezeték, faáru, a kicsike képes beilleszteni azt a téli ágyába. A következményekbe pedig elég csak belegondolni…

Hazánkban egyre többen jelentik, hogy pelét találtak az otthonukban.

A nagy pele eredetileg ligetekben, erdőkben, magas fák lombja között él, de menedéket talál az odvakban, sőt már a környező házak háborítatlan padlásain, pincéjében is. A Dunántúlon és az Északi-középhegységben a legelterjedtebb, de élettere már a főváros felé is kiterjedt.

Magyarországon három pelefaj őshonos

nagy pele
Téli álmot alvó nagy pele - Kép: Azay, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Nagy pele (Glis glis)

Kb. 20-35 cm hosszú (ennek a fele a farka), szürkésbarna, puha, tömött bundája van, a hasa világosabb. Füle kerek, szeme nagy, fekete pötty.

Mogyorós pele
Mogyorós pele - Kép: Björn Schulz (= User Bjoernschulz on de.wikipedia), CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Mogyorós pele (Muscardinus avellanarius)

Kisebb, egér nagyságú és vöröses barna színezetű, farka pedig dús. 

Erdei pele
Erdei pele - Kép: I, Dodoni, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Erdei pele (Dryomys nitedula)

Hasonló külsejű, mint a nagy pele, de az arcán fekete “maszk” mintázat látható. Farka bordázott és a végén fehér szőrpamacs található. Nagyon ritkán találkozhatunk vele, mert élettere eltér a nagy peléétől.

A nagy pele étrendje

Minden pele rágcsáló, rendkívül hosszú metszőfogai vannak, amelyek sárgás színezetűek. Ez azért van, mert magas vastartalmú fog szükséges ahhoz, hogy mindent alaposan meg tudjon rágni. Rág is állandóan, amikor csak teheti. Mindenfélét megeszik, gyümölcsöket, rügyeket, leveleket, de a kedvence az olajos magvak. Mivel ez főként csak ősszel érhető el számára a természetben, nem fogja “túlenni” magát és ezáltal elhízni. Viszont kellő felesleget halmoz fel a téli hónapokra. Az őszi időszakban mindenfélét összegyűjt a hosszú hibernációra (habár akkor egyáltalán nem eszik), gyakrabban merészkedik be a házakba is, ahol megdézsmálja a kamra tartalmát, az almát, körtét, de akár a tojást is. Kiváló úszó, így képes bárhová bemerészkedni néhány finom falat reményében.

Amikor az állat épp nem alszik, éjszakai életmódot folytat. Alapvetően mindig sokat durmol, csupán éjjel kel fel egy rövid időre, táplálkozni.

A pele képes a hangutánzásra

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint a nagy pele képes egyes állatok hangjának utánzására. Kimondottan jól tud állítólag csipogni, „ugatni és nyávogni„. Ez a tulajdonsága azért fejlődött ki, hogy meg tudja magát védeni a ragadozóktól. Például, ha a bagoly lesbenállása közben elvonítja magát, az éhes madár nagy valószínűséggel odébbáll.

A hibernáció

A nagy pele fészket épít magának, ebben tölti a napja nagy részét. Itt piheni ki a fáradalmait, és a kölykeit is itt hozza világra. A fészek szinte bármiből készülhet, ezért veszélyt jelent a padlásunk tartalmára és szerkezetére nézve, de az üresen álló madárfészkek is házként csalogatják.

Nagy pele egy padláson
Nagy pele egy padláson

A pele téli álmot alszik, a németek “Siebenschläfer”-nek hívják, mivel hétalvó. És valóban optimális esetben októbertől áprilisig, 7 hónapig képes aludni. Hihetetlen hibernációs tulajdonságát a biológusok folyamatosan tanulmányozzák, mert a mélyalvás alatt annyira képes lelassítani az életfunkcióit, hogy szíve percenként 45-öt ver, szabályozza a testhőmérsékletét, de egyáltalán nem kel fel a hosszú hónapok idején.

A pele nem házi kedvenc

Ha a nagy pele épp a mi padlásunkat szemelte ki otthonának, biztosan idegesítő a kis tappancsok éjszakai randalírozása és az összehordott mogyorók kopogása. Azonban sokat nem tehetünk ellenük.

Magyarországon a pele védett állat, eszmei értéke 50000 Ft!

Akármilyen cuki is, semmiképp se fogjuk be és tartsuk otthon! Vagy épp ne is csapdázzuk, sőt elpusztítani tilos! (Annak ellenére, hogy a környező országokban az ókortól kezdve még mindig ínyenc fogásnak számít…) A leghumánusabb, amit tehetünk, ha a téli álom közepette megfogjuk a pelecsaládot és kivisszük az erdőbe, a természetes életterébe, ahol csinálunk nekik egy kis avarlakot.

Ha megvizsgáljuk a padláson kergetőző állatok nyomait és mégsem peléhez van szerencsénk, nagy valószínűséggel egy nyest vert tanyát nálunk. Olvassa el cikkünket a nyestekről és arról, hogy hogyan védekezhetünk ellenük.

A Rovarstop.info kollégái segítenek a nyestek elűzésében! Tárcsázza a 06 30 355 9390 és 06 30 631 2183 telefonszámok egyikét! Kollégáink Budapesten és környékén akár néhány órán belül a helyszínen lehetnek.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Scroll to Top

Készpénzes fizetés esetén 10% kedvezményt biztosítunk szolgáltatásaink árából

Kérjük, a kedvezmény igénybevételét előre jelezzék!