1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Darázsfészkek bemutatása

Ha a darázsfészkeket közelebbről megnézzük, igazán lenyűgöző építmények. A tökéletes hatszögletű üregeket a dolgozók mérnöki pontossággal készítik. Egy-egy ilyen „sejtekből” álló lépben akár 1 millió lakó is elfér, de a darazsak államai általában 1000-4000 egyedből állnak – fajtól függően.

Mi az „építőanyag”?

Sok darázsfaj pergamenszerű anyagból építi fészkét – a déli papírdarázs (Polistes dominula) a nevét is erről kapta. Ennek folyamata az, hogy az apró farostokat nyálukkal összekeverik, lágy péppé rágják, amelyet aztán csíkokban kiterítenek, körbe-körbe. Kerítésoszlopokról, tuskókról és fatörzsekről dörzsölik le a fadarabokat, így állítják elő az „építőanyagot”. Mivel sokféle helyről szedik össze a papírt, és minden darabot más egyed készít, a színe igen változatos lehet: többnyire szürkétől a barnáig terjed, de bármilyen változat fellelhető.

darázsfészek darabokban
Darázsfészek, melyről levált a küldő burkolat

Az építés folyamata

A kész fészekpajzs nagyon hasonlít kívülről egy egyszerű, de nagy tojásra. Ennek a külső falnak az a szerepe, hogy melegen tartsa az egész fészket, mert a belseje ad otthont a petéknek és az azokból kikelt lárváknak.

Tiszteletet érdemel az a metódus, hogy hogyan készítik a darazsak ezt a papírszerű anyagot. A rovar a fa felületére engedi a váladékát, mely hatására felpuhul a felület. Ezután az állkapcsaival elkezdi lefejteni azt. Amikor összegyűjtötte a kellő mennyiséget, a darázsfészekhez szállítja. Ott aztán ismét rág az anyagon egy kicsit, így a nyál hatására ragadóssá, viszkózussá válik, ezáltal könnyen odaragasztja a fészek már elkészült elemeire.

A fészket a darázs királynő kezdi el építeni, majd a lárvák kikelése után a dolgozók folytatják. Eleinte csak egy apró lak is elegendő a lárvák táplálásához, majd folyamatosan bővítik, ahogyan nő a szaporulat.

Kora tavasszal kezdenek megjelenni a darázsfészkek, és egy hónapon belül egy teljesen új darázsállománnyal találkozhatunk. A darázs királynő ilyenkor már visszavonul, és csak a nemzés foglalkoztatja.

A darázsfészkek belső felépítése

darázsfészek egy homokozóvödrön

A kaptárban lévő sejtek rétegesen helyezkednek el, akár a házak emeletei. Nyáron rohamosan nő, a darazsak újabb „emeleteket” építenek hozzá, és hogy több hely legyen a fészekben, átépítik a falakat. A bejárat minden esetben a fészkek alján van, így megtartják a meleget, és nem is áznak be. Alakjuk először egy tálhoz hasonlít, majd egyre jobban kiteljesednek, és gömbölyödnek. Amikor elkészült a mű, a királynő úgy alakítja ki a gömb belsejét, hogy egy tágasabb, biztonságos tér keletkezzen legbelül, majd ezt veszi körbe a többrétegű héjazat.

A darázsfészkek mérete általában egy almához hasonlít, de találkozhattunk már elképesztő, 1 m-es nagyságú kaptárral is.

Mi történik télen?

Ez a hatalmas, összetett munka csak egy nyárra szól. Az ősz kezdetéve a hímek és az ivaros nőstények kirepülnek, és párosodni kezdenek, ezután visszavonulnak. A telet aztán csak a megtermékenyített darázskirálynő képes átvészelni, a többi egyed az ősz folyamán elpusztul vagy természetes ellenségek áldozatává válik, mert ekkorra már lelassulnak és sebezhetővé válnak. A királynő anyagcserefolyamatai lelassulnak, és mély álomba esik, így alussza át a telet mindenféle repedésekben, üregekben.

Hol épülnek a darázsfészkek?

A tavasz kezdetén a fiatal darázs királynő olyan helyet választ a leendő fészeknek, ahol a közelben minden megtalálható, mint egy szupermarketben. Szüksége van megfelelő mennyiségű élelemre és építőanyagra is. Az erdőben általában a fák sűrű lombkoronájában, vagy elhagyott madárfészkekben találnak menedéket, de lehet ez akár egy kő alatt vagy akár egy fűszálon is. Az emberek lakókörnyezetében a darazsak már városiasodtak, szokásukat tekintve is. Ott legtöbbször ereszek, tetők alatt, fákon, tuskókon találják meg helyüket, vagy egy padláson, ahol nincsen állandó mozgás. De mindenképp közel a gyümölcsöshöz, zöldségkerthez, hogy meglegyen számukra a napi betevő.

Míg a darazsak a vadonban hasznosak, mert elpusztítják a káros rovarokat, addig a kiskertekben igazi kártevőkké és ellenséggé válnak, mert megdézsmálják a termést és veszélyt jelentenek az emberre a csípésük miatt.

Veszély!

A dühös darázs rendkívül veszélyes! Már néhány hirtelen mozdulatra is támad. A támadás során bizonyos hangjelzéseket ad ki, mellyel társait figyelmezteti, és segítséget kér tőlük. Ha a közelben ilyenkor darázsfészek található, rajzásra számíthatunk.

A fent felsoroltakon kívül találkozhatunk másféle darázsfészkekkel is.

A földi darázs például a laza szerkezetű homokot keresi, oda fú egy lyukat, és bele építi a fészkét. Gyakran találkozhatunk ezzel jelenséggel a kertekben (érdemes ezért többször átvizsgálni a földön található üregeket), de akár játszótéri homokban is, mely a kisgyermekekre jelent hatalmas veszélyt.

darázsfészek egy homokozóvödrön

A német darázs, mely az egyik legelterjedtebb faj hazánkban, tipikusan védetlen, külső burok nélküli fészkeket készít.

ClaudiaWollesen képe a Pixabay -en.

A kürtősdarázs vályog falakba beépíti fészkét, majd a bejárat köré szintén a vályogból egy kürtőt készít, megakadályozva ezzel a szűk réssel a betolakodókat, amelyek veszélyt jelentenének az ivadékaira. Az üregekbe hordozza a táplálékot, majd a bejáratot betapasztja, és elkezdi az új ivadékbölcső építését. A lárva aztán a behordott rovarokkal táplálkozik.

kürtősdarázs fészke

Eszközhasználó rovarok - érdekesség

Bizonyos darazsak kavicsokat fognak munkára. Ivadékbölcső készítésekor a nőstény hernyóölő darázs alagutat ás a laza, morzsalékos vagy kavicsos talajba. Amikor elkészül, a törmeléket visszaszórja, a nagyobb darabokat elszállítja, az alagút nyílását pedig egy gondosan kiválasztott kővel eltorlaszolja. Ezután hernyóvadászatra indul. Áldozatát megbénítja szúrásával, majd visszacipeli a bölcsőhöz. Miután szabaddá tette az alagút bejáratát és kitakarította a belsejét, behúzza a mozgásképtelenné vált hernyót, és rátojja petéit (belőle táplálkoznak majd a kikelő darázslárvák). Végül laza földdel betömi a bejárati nyílást, sőt a rágói között tartott kis kaviccsal még jól le is döngöli.

A darázsfészkek elpusztítása nagyon veszélyes feladat, azt tanácsoljuk, semmiképp se próbálkozzanak a házilagos eltávolításával! Minden esetben hívjanak darázsirtó szakembert, hogy biztonságban és gyorsan megszabadulhassanak a darazsak jelenlététől!

Ha szakszerű darázsirtásra van szüksége, hívja a Rovarstop.info munkatársait a 06-30-631-21-83 telefonszámon, és ők rövid időn belül elpusztítják a kártevőket! Ha csak arra kíváncsi, mennyibe kerülne Önnek megszabadulni a veszélyes rovaroktól, kérjen árajánlatot!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Scroll to Top

Készpénzes fizetés esetén 10% kedvezményt biztosítunk szolgáltatásaink árából

Kérjük, a kedvezmény igénybevételét előre jelezzék!