1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Csótányirtás

Az épületekben, ahol napjainkat töltjük, többféle közegészségügyi kártevő előfordul. De ezek közül a legjelentősebb a csótány.

A csótány állandóan keresi a táplálékát, mindenhová beférkőzik,  lapított teste miatt szinte bárhová bemászik – legyen az a szemetes, a csatorna stb. Miután ezeken a helyeken is megfordult, könnyedén bejut a lakásokba, ahova aztán beviszi az előzőekben összegyűjtött szennyeződést, baktériumokat, megzavarja életünket és a lakásunk rendeltetésszerű használatát.

csotany

Professzionális csótányirtás - intézményi kötelezettség

A csótányok megjelenése bárki számára taszító lehet. Aki először találkozik ezzel a rovarral, megdöbbenés, vagy undor lesz rajta úrrá, és nagy valószínűséggel az jár a fejében, hogyan tudná minél előbb elpusztítani.
Azonban a csótányokat nem is olyan könnyű észrevenni. Mivel nem csípnek, és nappal nem láthatóak, gyakran csak akkor derül ki, hogy együtt élnek velünk, ha éjszaka kimegyünk a mellékhelyiségbe, felkapcsoljuk a villanyt, és ott ülnek a falon… 

A lakások a közegészségügyi kártevőknek ideális életteret jelentenek, hogy kellemes a klíma (főleg a központi és távfűtéses helyeken), akad elég búvóhely és élelem is. 

Az egészségügyi intézményekben, élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásoknál, szállásadóknál vagy vendéglátó egységekben kiemelten fontos nyomon követni a kártevők – köztük a csótányok – jelenlétét és gondoskodni a rendszeres rovarirtásról. A hatékony csótányirtás nem csak jogi kötelezettség, de a vállalkozások gördülékeny működéséhez és a nívó fenntartásához is hozzájárul.

A 18./1998. (VI. 3.) NM rendelet – Egészségügyi kártevők elleni védekezés – alapján a lakott területeken kötelező rendszeresen gondoskodni a rendszeres kártevőirtásról.
Intézményi csótányirtás

Érdekesség

Read More
1970-ben az ÁNTSZ Budapest Főváros Intézete szerint a gyógyintézetek csótányfertőzöttsége megközelítőleg 100 %-os volt.
Read More
1980-81-ben az ÁNTSZ felmérést végzett az Újpalotai lakótelepen: megállapították, hogy a paneles technológiával épült házak esetében a lakásokban fordul elő a csótányok 85,6 %, csak a maradék 14,4 % barangol a közös területeken.
Previous
Next

Összefoglalva: az érintetteknek kötelessége minél gyorsabban és hatékonyabban megszabadulni a rovaroktól, és megakadályozni a kártevők tovább terjedését.
Ebben a Rovarstop.info szakemberei segítségére lehetnek, a rendszeres és professzionális csótányirtás meghozza a várva-várt eredményt, és a rovarok eltűnnek.

Hogy kerül hozzánk csótány?

csotany-levelen
Image by Erik Karits from Pixabay

A csótány mindenevő.

Gyakran a csatornákban, hulladéktárolókban élnek, ott elfogyasztják a fertőzött étket, majd az emberek között is vizitorok.  Ilyen könnyedén terjesztik a fertőzéseket.

Sajnos, ahogy fentebb már említettük, a csótányoknak rendkívül kedvez a kellemes időjárás a lakásokban, élelmiszerhálózatokban, különféle intézményekben. 20-25 °C-on érzik magukat legjobban, ráadásul ezeken a helyeken hatalmas élelmiszertöbblettel találják  magukat szemben. A kedvező élettér megkönnyíti a szaporodásukat, terjedésüket is.

A csótányok legtöbbször passzív módon kerülnek hozzánk.

Leggyakrabban valamilyen élelmiszerrel, vagy annak csomagolásával visszük be magunkhoz, onnan pedig gyorsan képesek szétszóródni. Különösen kedvelik a panelok strangjait, ezek szinte kiépített járatok számukra.  

A csótányfertőzés ellen hogyan lehet védekezni?

A csótányok elleni védekezés leghatékonyabb módja a megelőzés.

Ha csak néhány egyedet találtunk, a különböző kereskedelemben kapható  csótányirtó szerek, csapdák alkalmazása hatásos lehet, de nagy hangsúlyt kell fektetni arra is, hogy ne tudjanak bekerülni az életterünkbe. Éppen emiatt összeszedtük azokat a legfontosabb teendőket, amelynek maradéktalan betartásával megakadályozhatja a csótányok bejutását,  megtelepedését és elszaporodását az otthonában és a munkahelyén.

Csótánycsapda

A csótányirtás folyamata

Nagyon fontos: ha csótányt, vagy csótányra utaló nyomot lát, minenképpen hívjon szakembert!

A Rovarstop.info a segítségére kíván lenni a hatékony csótányirtásban. Ahhoz, hogy rovarirtó szakembereink képesek legyenek a leghatékonyabb irtást elvégezni, komplex megoldásokra lesz szükség, és az Ön támogatása elengedhetetlen. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket, melyben mindenképpen számítunk Önre. Az ismeretek átadásával pontosan tisztában lesz azzal, hogy a csótányirtás miféle előkészületeket és utómunkálatokat igényel, és mire lehet számítani az irtás után.

Hogyan készüljünk elő a csótányirtásra?

A végleges csótányirtás esetében elengedhetetlen, hogy a szakemberek minden területet megfelelően, akadálymentesen tudjanak kezelni. Ezért az az Önök előzetes feladata, hogy a felületekhez könnyedén hozzáférjenek munkatársaink – különös tekintettel a vizesblokkokra, vagy azokra a helyiségekre, ahol élelmiszert tárolnak.

A csótányirtó szakember kiérkezése előtt az alábbi teendőket szükséges elvégezni:

Ha az imént említett előkészületek gondot okoznak Önnek, jelezze - a Rovarstop.info mindent megold, a segítségére lesz!

Mit kell tenni csótányirtás után a hatékony kezelés érdekében?

Felhívjuk figyelmét, hogy ha a csótányirtás után még találkozik néhány példánnyal az teljesen normális jelenség.

A legtöbb esetben a teljes csótánymentesség csak többszöri kezelés után érhető el, időigényes folyamat! Nagyobb fertőzöttség esetén csótány-monitoringra is szükség lehet, hogy nyomon követhessük a kezelés hatékonyságát.

Ennek oka összetett:

  • A kijuttatott méregmezőt gyakran eltávolítják, sokszor nem szándékosan mossák le
  • A hatóanyag beszennyeződik, így elveszti hatását
  • Ma a Magyarországon forgalomban lévő irtószerek nem elég hatékonyak a petetokok (ootheca) ellen, így akár frissen kikelt példányok is megjelenhetnek.

HA A CSÓTÁNYIRTÁSSAL KAPCSOLATBAN VAGY A CSÓTÁNYOK ELLENI VÉDEKEZÉS TÉMAKÖRÉBEN BÁRMILYEN TOVÁBBI KÉRDÉSE VAN, KÉRJÜK HÍVJON BIZALOMMAL!

HÍVJA HÉTFŐTŐL VASÁRNAPIG 08-18 ÓRA KÖZÖTT A

06 30 355 9390 ÉS 06 30 631 2183 TELEFONSZÁMOT
VAGY KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT AZ ALÁBBI GOMBRA KATTINTVA
INFORMÁCIÓ!
Share on facebook
Share on email
Share on pinterest
Share on print
Scroll to Top