1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Csótányirtás

Az épületekben, ahol napjainkat töltjük, többféle közegészségügyi kártevő előfordul. De ezek közül a legjelentősebb a csótány.

A csótány állandóan keresi a táplálékát, mindenhová beférkőzik,  lapított teste miatt szinte bárhová bemászik – legyen az a szemetes, a csatorna stb. Miután ezeken a helyeken is megfordult, könnyedén bejut a lakásokba, ahova aztán beviszi az előzőekben összegyűjtött szennyeződést, baktériumokat, megzavarja életünket és a lakásunk rendeltetésszerű használatát.

csotany

Professzionális csótányirtás - intézményi kötelezettség

A csótányok megjelenése bárki számára taszító lehet. Aki először találkozik ezzel a rovarral, megdöbbenés, vagy undor lesz rajta úrrá, és nagy valószínűséggel az jár a fejében, hogyan tudná minél előbb elpusztítani.
Azonban a csótányokat nem is olyan könnyű észrevenni. Mivel nem csípnek, és nappal nem láthatóak, gyakran csak akkor derül ki, hogy együtt élnek velünk, ha éjszaka kimegyünk a mellékhelyiségbe, felkapcsoljuk a villanyt, és ott ülnek a falon… 

A lakások a közegészségügyi kártevőknek ideális életteret jelentenek, hogy kellemes a klíma (főleg a központi és távfűtéses helyeken), akad elég búvóhely és élelem is. 

Az egészségügyi intézményekben, élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásoknál, szállásadóknál vagy vendéglátó egységekben kiemelten fontos nyomon követni a kártevők – köztük a csótányok – jelenlétét és gondoskodni a rendszeres rovarirtásról. A hatékony csótányirtás nem csak jogi kötelezettség, de a vállalkozások gördülékeny működéséhez és a nívó fenntartásához is hozzájárul.

A 18./1998. (VI. 3.) NM rendelet – Egészségügyi kártevők elleni védekezés – alapján a lakott területeken kötelező rendszeresen gondoskodni a rendszeres kártevőirtásról.
Intézményi csótányirtás

Érdekesség

kórházi szoba
Tovább olvasom
1970-ben az ÁNTSZ Budapest Főváros Intézete szerint a gyógyintézetek csótányfertőzöttsége megközelítőleg 100 %-os volt.
panelház
Tovább olvasom
1980-81-ben az ÁNTSZ felmérést végzett az Újpalotai lakótelepen: megállapították, hogy a paneles technológiával épült házak esetében a lakásokban fordul elő a csótányok 85,6 %, csak a maradék 14,4 % barangol a közös területeken.
Előző
Következő

Összefoglalva: az érintetteknek kötelessége minél gyorsabban és hatékonyabban megszabadulni a rovaroktól, és megakadályozni a kártevők tovább terjedését.
Ebben a Rovarstop.info szakemberei segítségére lehetnek, a rendszeres és professzionális csótányirtás meghozza a várva-várt eredményt, és a rovarok eltűnnek.

Hogy kerül hozzánk csótány?

csotany-levelen
Image by Erik Karits from Pixabay

A csótány mindenevő.

Gyakran a csatornákban, hulladéktárolókban élnek, ott elfogyasztják a fertőzött étket, majd az emberek között is vizitorok.  Ilyen könnyedén terjesztik a fertőzéseket.

Sajnos, ahogy fentebb már említettük, a csótányoknak rendkívül kedvez a kellemes időjárás a lakásokban, élelmiszerhálózatokban, különféle intézményekben. 20-25 °C-on érzik magukat legjobban, ráadásul ezeken a helyeken hatalmas élelmiszertöbblettel találják  magukat szemben. A kedvező élettér megkönnyíti a szaporodásukat, terjedésüket is.

A csótányok legtöbbször passzív módon kerülnek hozzánk.

Leggyakrabban valamilyen élelmiszerrel, vagy annak csomagolásával visszük be magunkhoz, onnan pedig gyorsan képesek szétszóródni. Különösen kedvelik a panelok strangjait, ezek szinte kiépített járatok számukra.  

A csótányfertőzés ellen hogyan lehet védekezni?

A csótányok elleni védekezés leghatékonyabb módja a megelőzés.

Ha csak néhány egyedet találtunk, a különböző kereskedelemben kapható  csótányirtó szerek, csapdák alkalmazása hatásos lehet, de nagy hangsúlyt kell fektetni arra is, hogy ne tudjanak bekerülni az életterünkbe. Éppen emiatt összeszedtük azokat a legfontosabb teendőket, amelynek maradéktalan betartásával megakadályozhatja a csótányok bejutását,  megtelepedését és elszaporodását az otthonában és a munkahelyén.

Csótánycsapda

A csótányirtás folyamata

Nagyon fontos: ha csótányt, vagy csótányra utaló nyomot lát, minenképpen hívjon szakembert!

A Rovarstop.info a segítségére kíván lenni a hatékony csótányirtásban. Ahhoz, hogy rovarirtó szakembereink képesek legyenek a leghatékonyabb irtást elvégezni, komplex megoldásokra lesz szükség, és az Ön támogatása elengedhetetlen. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket, melyben mindenképpen számítunk Önre. Az ismeretek átadásával pontosan tisztában lesz azzal, hogy a csótányirtás miféle előkészületeket és utómunkálatokat igényel, és mire lehet számítani az irtás után.

Hogyan készüljünk elő a csótányirtásra?

A végleges csótányirtás esetében elengedhetetlen, hogy a szakemberek minden területet megfelelően, akadálymentesen tudjanak kezelni. Ezért az az Önök előzetes feladata, hogy a felületekhez könnyedén hozzáférjenek munkatársaink – különös tekintettel a vizesblokkokra, vagy azokra a helyiségekre, ahol élelmiszert tárolnak.

A csótányirtó szakember kiérkezése előtt az alábbi teendőket szükséges elvégezni:

Ha az imént említett előkészületek gondot okoznak Önnek, jelezze - a Rovarstop.info mindent megold, a segítségére lesz!

Mit kell tenni csótányirtás után a hatékony kezelés érdekében?

Felhívjuk figyelmét, hogy ha a csótányirtás után még találkozik néhány példánnyal az teljesen normális jelenség.

A legtöbb esetben a teljes csótánymentesség csak többszöri kezelés után érhető el, időigényes folyamat! Nagyobb fertőzöttség esetén csótány-monitoringra is szükség lehet, hogy nyomon követhessük a kezelés hatékonyságát.

Ennek oka összetett:

  • A kijuttatott méregmezőt gyakran eltávolítják, sokszor nem szándékosan mossák le
  • A hatóanyag beszennyeződik, így elveszti hatását
  • Ma a Magyarországon forgalomban lévő irtószerek nem elég hatékonyak a petetokok (ootheca) ellen, így akár frissen kikelt példányok is megjelenhetnek.

HA A CSÓTÁNYIRTÁSSAL KAPCSOLATBAN VAGY A CSÓTÁNYOK ELLENI VÉDEKEZÉS TÉMAKÖRÉBEN BÁRMILYEN TOVÁBBI KÉRDÉSE VAN, KÉRJÜK HÍVJON BIZALOMMAL!

HÍVJA HÉTFŐTŐL VASÁRNAPIG 08-18 ÓRA KÖZÖTT A

06 30 355 9390 ÉS 06 30 631 2183 TELEFONSZÁMOT
VAGY KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT AZ ALÁBBI GOMBRA KATTINTVA
INFORMÁCIÓ!
Scroll to Top