1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Minden, amit tudni akartál a házi légyről, de sosem merted megkérdezni

házi légy érdekességek

„Miért van már megint ennyi légy a konyhában?” – kérdezzük gyakran, hisz a legyek követnek minket (és persze az élelmiszerforrást, szerves hulladékot).

A légy mindenütt jelen van, ahol az ember. Erre utal a „legyeskedik” szavunk is, miszerint mindenütt ott van, ahol nem kellene.
Zavaróak, undorítóak, fertőzést hordoznak, és nem lehet tőlük megszabadulni. Ezt mindenki tudja, de most összefoglaltunk néhány érdekességet a házi légyről, hogy megismerjük közelebbről ezeket a rovarokat.

Milyen a legyek látása?

A legyek (és minden rovar) szeme mozaikkockákból épül fel. Minden mozaik egy-egy szemecske, melyek fényérző sejteket és kitinlencsét tartalmaznak, de mind egyfókuszúak, így csak egy-egy irányba látnak velük. Egyes rovarfajok akár 30 ezer különálló szemecskével is bírnak, azonban akadnak köztük egyszerű pontszeműek is. Ezek a fényes mozaikok alkotják az összetett szemet (ommatidium), mellyel hasonló képet látnak, mint egy raszteres újságfotó. Mivel a legyek fejének nagy részén a szemek találhatóak (1 pár összetett szem és a fejtetőn elhelyezkedő 3 pontszem), ugyan gyenge minőségben, de 360°-ban mindent látnak a 3 alapszínben, még hátrafelé is.

A legyek rendkívül gyorsak, és jól számolnak

Igen, ez nem vicc, ugyanis olyan fejlett gondolkodással rendelkeznek, hogy pontosan ki tudják kalkulálni, milyen irányból és milyen sebességgel érkezik támadás feléjük. Mivel körben helyezkedik el a látószervük, így a hátulról jövő veszélyt is érzékelik. Ez az oka annak, hogy sosem lehet lecsapni a légycsapóval az ebugattákat. A házi légy képes hátrafelé ugrani, így könnyen elinal, bármilyen óvatosan is közelítünk felé. Ráadásul akár 10 km/h-val is képes repülni.

A legyek szájszerve, a labella egy szívószálra hasonlít

Nagyanyáink előszeretettel emlegették: „Ne hagyd elő az ételt, mert beköpi a légy!” – ezzel tulajdonképpen igazat mondtak.

Étkezési szokásaik igen különösek. A szaglásuk irányítja őket a táplálékhoz, de ízlelni a lábaikon található receptorokkal tudnak. Ezért tapicskolnak össze mindent.

A házilégy kizárólag folyékony állagú élelmet képes elfogyasztani. Mindenevő, kedvence az édesség. A cukor ízét mindennél jobban szereti, és el is fogyasztja, amint esélye adódik rá. Többek között fehérjéket eszik, így a nyugalmi állapotban visszahúzható, csőszerű nyaló-szívó szájszervén keresztül egy különleges enzimet juttat pl. a hús felületére. Ez a nyálenzim cseppfolyósítja a szilárd táplálékot, és így már szívhatja is az ebédet. Sajnos azon túl, hogy gusztustalan, a légy e módon is terjeszti a betegségeket. A legismertebb fertőző betegségek, melyeket egyértelműen a legyekhez kötnek: a kolera, vérhas és a tífusz.

A légy legyőzi a gravitációt, könnyedén sétál a plafonon

A titok a légy lábában rejlik. A lábfej karmai között szőrrel borított, apró hólyagszerű képződmény található. A szőrök „ragasztóanyagot” választanak ki, melyek megnedvesítik és ragadóssá teszik a hólyagocskákat. Ez az oka, hogy nem csúszik le a sík üvegről sem és 6 lábából 3-at egyszerűen fel is emel.

Mitől zümmög a légy?

A légynek egy pár repülőszárnya van, a hátsó pár szárnya billérré csökevényesedett. Ez egy kis nyúlvány, a végén egy kis gömböcskével. Lényegében giroszkópként használja, ezzel manőverezik a repülés közben, továbbá a zümmögésben is ennek van szerepe. A légy szárnyaival percenként kb. 200-300-szor csapkod és azok a billérekhez hozzáütődnek. Gyakorlatilag úgy működnek, mint egy dobverő, ez adja a jellemző zümmögő hangot.

Estimated reading time: 3 minutes

házi légy érdekességek

Ha ettől több információt szeretne tudni a legyekről, következő blogcikkünkben részletesen írunk a legyek fajtáiról, tulajdonságairól, majd arról, hogyan védekezhetünk ellenük.

Ha pedig meggyűlt a baja a legyeskedő rovarokkal, nézze meg légyirtás szolgáltatásunkat, vagy hívja a Rovarstop.info-t és mi eltüntetjük a kellemetlenkedő legyeket. 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Scroll to Top