1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

A leggyakoribb légyfajok és a házi légy jellemzői

A világon mintegy 75 ezer légyfaj található, mely mindegyikéről elmondható, hogy idegesítő és undort keltő a jelenléte. Testük felületén különböző kórokozók találhatók, melyeket az ide-oda repkedéssel terjesztik és azzal, hogy mindenbe belekóstolnak.

A rengeteg faj között számos különböző tulajdonságú légy található. Van, amelyik vérszívó, van, amelyik nektárivó vagy rovarevő és teljesen ártalmatlan. Az egyik szúr, a másik harap.

A légy egy összefoglaló név, de nem képez önálló rendszertani csoportot.

Gyakran használjuk a házi légy szinonimájaként is.
Összességében a legyek az ízeltlábú rovarok törzsén belül a kétszárnyúak (Diptera) rendjébe, a hártyásszárnyúak közé tartoznak.

További információkat  olvashat a házi légy érdekességeiről szóló cikkünkben.

Teljes átalakulás (metamorfózis) – a házi légy posztembrionális fejlődése

Egyes rovarok – köztük a házi légy is csodás fejlődési szakaszokon megy át, míg az általunk ismert állatot megtekinthetjük.
A különböző időszakokban nem csupán méretükben különböznek egymástól, hanem külsőleg is.

A légy petéiből lárvák keletkeznek (ezt nevezi a köznyelv nyűnek). A lárvák feje nem kivehető, kukacszerű élőlények. Általában valamilyen bomló szerves anyaggal táplálkoznak. Mivel külső vázuk nem rugalmas, így a növekedés során háromszor vedlenek, míg végül bebábozódnak. 

légy metamorfózis

A báb egy egyszerű hordószerű burokhoz hasonlít, a végtagok nem láthatóak, ún. tonnabáb. Ebben az állapotban fejlődnek ki a belső szervek és a szárnyak. A 10-14 napos folyamat vége, amikor a kifejlett rovar, az imágó kibújik a világba.
Májustól novemberig akár 4-8 generáció is születhet.

Néhány légyfajta képekkel

Házi légy (Musca domectica)

Írásunkban alább a szinantróp (ember közelében élő) legyeket, azon belül is főleg a házi legyet fogjuk taglalni.

Ezek a rovarok folyamatosan együtt élnek az emberekkel, jelentőségük is ebből fakad. (A körülöttünk legyeskedő rovarok kb. 95%-át teszik ki.) Terjeszthetnek enterális betegségeket, de akár gazdasági károkozásban is lehet szerepük, amennyiben az állattenyésztésre vannak hatással.

Mivel a házi légy előszeretettel keresi fel a bomló anyagokat, ott petézik, ott is táplálkozik, többféle patogén anyag kerülhet be a tápcsatornájába. Ezután rászáll az emberi ételre, és a testére tapadt vagy a bélcsatornájába került fertőző mikroorganizmusokat juttat rá. Ezáltal az embereknél súlyos bélfertőzés is kialakulhat.

Szaporodása hihetetlenül gyors.

Ez az ok amiért nagy figyelmet kell fordítani a távoltartására.
Egy nőstény átlagosan 100 petét rak le, melyből kb. 2 hét alatt bújik elő az imágó (a meleg időben gyorsabban). Ezután 5 nap múlva már az is petézik. Csak a megtermékenyített nőstények telelnek át. Egy nőstény egy hónapos élete során kb. 600-800 új utódot hoz létre… Kimondottan jó tenyészhely a letakart szarvasmarha- vagy lótrágya.
Habár erőteljesen terjednel, a szülőhelyüket max. 4-500 m-re hagyják el, ezért viszonylag könnyű lehet a befogásuk.

házi légy (Musca domestica)
Szerző: Szlovik Márton, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Fizikai tulajdonságai:

Szaglása és látása jó, az összetett szemekkel szinte 360°-ban képes körülnézni. Szereti a fényt, de érdekes módon a piros, kék, zöld színeket kerüli.
A házi légy mindenevő, legjobban a cukros, édes ízeket kedveli, pontosan meg tudja különböztetni a cukrot és a szacharint. Nagy a folyadékigénye, a szilárd táplálékot pedig feloldja és úgy szívja fel szájszervével. Egy napnál tovább nem bírja folyadék nélkül.