1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Légyirtás

A légyirtás fontossága

A legyek több mint 100 emberi kórozót hordoznak.

Azok a legyek, amelyek az emberekkel kapcsolatba kerülnek könyedén terjesztik a baktériumokat. Sajnos olyanokat is, melyek már szintetizálódtak az antibiotikumokhoz. A történelem során fény derült rá, hogy több rovar között a legyeknek is nagy szerepük van példáula a kolera és a vérhas terjesztésében.

A légyirtás mindenképpen szükséges!

Ez a legsűrűbben előforduló rovar, mely az ételek körül száll, ún. élelmiszerlátogató (szinantróp). Ezért közegészségügyi szempontból rendkívül fontos a kiiktatásuk, hogy megelőzzük az élelmiszerek fertőződését és hosszan megtartsuk azok fogyaszthatóságát.

légy, közelről
Thierry Fillieul fotója a Pexels oldaláról

A legyek az állatartó telepeken különösképp sok kellemetlenséget okoznak.

Ott a házi légy mellett a szuronyos istálló légy is megjelenik, állandóan zavarva a háziállatokat és a gondozójukat egyaránt.
Az 1999. évi. LXXI. törvénnyel módosított 1997. évi CLIV. egészségügyitörvény 73. és 153. § és a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM járványügyi rendelet alapján a terület tulajdonosa az egészségügyi kártevők irtásáról gondoskodni köteles, illetve eltűrni a rendszeres kártevőirtást.

A jogi kötelezettségen túl az állatok egészséges életmódja is fontos tényező.

Például a szarvasmarhák tejhozama nagyban függ a nyugalomtól. Amennyiben a legyek folyamatosan zavarják, nem tudnak eleget pihenni, mert túl sok energiát használnak fel arra, hogy megszüntessék a zavarkeltő dolgokat. Így kevés lesz a lefejhető tejmennyiség.

Az állattartó telepeken kora tavasztól késő őszig rendszeres időközönként szükséges a légy populációjának folyamatos irtása. Az irtás befolyásolja a használandó technológia, a fertőzöttség mértéke. Így 7, 10, 14 vagy 30 naponta szükségessé válhat az irtás ismétlése.

Kötelező légyirtás - szerződés a Rovarstop.info-val

A kötelező légyirtás részleteit Partnereinkkel minden esetben szerződésben rögzítjük, figyelembe véve a hely adottságait. A munka elvégzése után pedig a munkalappal igazoljuk az elvégzett irtást, és a HACCP-szabályok szerinti dokumentumokat nyújtjuk át, mellyel az ÁNTSZ irányába igazolhatja az igénybe vett szolgáltatást.

Milyen módszerekkel történik a légyirtás?

A legyek irtása sokféle módon történik. Kombinált programban pusztítjuk el a legyeket és előzzük meg a terjedésüket.

Azért indokolt a módszerek keverése, mert nagyban különböznek egymástól a mentesítendő területek, és a fajok is igen eltérőek lehetnek akár ugyanazon helyen is. Irtás szempontjából a legfontosabb szem előtt tartani, hogy ezek a rovarok mivel táplálkoznak (a mérgező csalétkek miatt) és hol tenyésznek (a légylárv ák kiirtása miatt). 

Milyen fajokkal találkozhatunk?

Az ember környezetében majdnem 100 %-ban csak házi léggyel találkozhatunk, de a farmokon megjelennek a vérszívó legyek, az élelmiszeriper közelében pedig az élelmiszer-látogatók okoznak fejtörést. A hús- és döglegyek a húsfeldolgozókban és a nyitott piacokon bosszantják a munkásokat, árusokat.
Sajnos, ha az egyik faj gyérülni kezd, egy másik lép előtérbe. Ezért nagyon fontos, hogy minél több irtási módszert ötvözzünk, hogy minden helyben fellelhető faj egyformán pusztuljon.

Légyirtás permetezéssel

Permetezés, ködképzés esetén tartós méregmezőt alakítanak ki szakembereink. Ezt főleg zárt terekben alkalmazzák. A mannyezetre és a falakra szórással feljordják a mérgezett csalétket (ez általában valamilyen feromonnal kombinált készítmény), majd a legyek rászállnak. Ezek a mérgek táplálékként jutnak a rovarok gyomrába, majd rövid időn belül hatnak. A melegvérű állatokra nincsen káros hatással.

Légyirtás légtérkezeléssel

A légtérkezelést a lakott területeken, lakásokban szokás alkalmazni. Erre a célra speciális aerosolok, párologtatók alkalmazandók. A légtérkezelés esetében a hatás azonnali, az ott található egyedek rögtön elpusztulnak.

Légyirtás kültéren

Nyitott erületen a permetezéses módszerek nem működnek a diffúzió miatt, így ecsettel koncentráltan hordjuk fel meghatározott helyekre a méreganyagot, illetve folyadékkal légycsapdába csalogathatjuk. Ezek a folyadékok nagyon hatásosak, azonban rettentő kellemetlen szaguk van.

Légylárva irtása

A legyek tenyészközpontjának felszámolása kimagaslóan fontos, kifejezetten az állattartó telepeken. Fel kell kutatni az almot (trágya, szemét, egyéb szerves anyagok stb.) és azt porozással, locsolással kiirtani. Ezáltal nagyban csökkenthető a populáció, hosz a lárvák nem lesznek kifejlett egyedek, hogy petét rakhassanak. Ciromaziin-tartalmú vegyszereket alkalmazunk. Kora tavasszal megelőző kezelésként alkalmazható eljárás.

légyirtás ottnon, ablakpárkányon

Légyirtás otthon

Légyirtás hagyományos légyfogóval

A ragasztós légyfogó papírt már nagyanyáink is alkalmazták, bevált módszer. Akár otthon, a lakásban, akár az állattelepeken használhatjuk. Többféle változatban kaphatóak a kereskedelemben: csík, henger, lap. Ezek mind méreganyagmentesek, de hátrányuk, hogy csupán az épp "arra járó" páldányokat fogják el.

Légyirtás elektromos rovarcsapdával

A mechanizmusa, hogy az UV-fényre magához vonzza a rovarokat, majd a berepült rovart "megsüti" az elektromos áram. Szinte bárhol alkalmazható, de gyakran találkozhatunk ezzel a szerkezettel az istállók bejáratánál is.

Megelőzés rovarhálóval

A legbiztosabb módszer, ha már be sem jutnak a legyek a lakásunkba. Erre a szúnyog-, rovarhálók jelentenek megoldást. Vizsgáljuk meg, mely ablakokon, ajtókon szoktunk gyakorta szellőztetni, és arra lehetőség szeritn helyezzünk hálót. Így a rovarok a házon kívül maradnak.

Zárt térben törekedni kell a folyamatos légymentességre, szabadtéren pedig a még elviselhető szint tartására, mely nem ártó az állatok és az emberek számára. A rezisztencia elleni védekezés kulcsfontosságú, ezért kell az irtószerek használatát rotációban alkalmazni, illetve a mechanikus védekezés is sokat segít a legyek távol tartásában.

Scroll to Top