1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Bolhairtás

bolha

Akinek volt már dolga bolhával, az tudja, milyen kínzó is tud lenni a jelenléte. A bolhacsípés eredményeképpen kialakuló tünetek  egyénenként és bolhafajonként is eltérhetnek, így van, akinek alig okoznak kellemetlenséget, míg másokon a csípések helyén rendkívül kellemetlen, viszkető hólyagok képződnek. Ráadásul a bolha a vérszívás alkalmával többször is szúrhat, emiatt egyetlen bolha akár tucatnyi viszkető csípést is okozhat. A bolha csípésénél még kínzóbb lehet az a viszketés, amelyet annak mászkálása vált ki álmatlan éjszakákat okozva. Az ágyban fekvő betegeknek illetve kisgyermekeknek ezzel különösen sok kellemetlenséget okozhatnak. 

bolha

Emiatt rendkívül fontos, hogy a bolhairtás minél gyorsabban és hatékonyabban kerüljön elvégzésre, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő szakértelem és a professzionális irtószerek alkalmazása. Cégünk ennek biztosításában szeretne a segítségére lenni. Ahhoz azonban, hogy szakembereink a lehető legjobb eredményt érjék el, az önök együttműködése is elengedhetetlen. Éppen ezért fontos megismernie, hogy a megrendelt bolhairtás milyen előkészületeket illetve utómunkálatokat igényel az Ön részéről

Ehhez kívánunk segítséget nyújtani a legfontosabb teendők és ismeretek alábbi összesítésével.

A bolhairtás előkészületei

A bolhairtást követő teendők

Tudnivalók a bolhákról

bolha-kep
Photo by CDC on Unsplash

bolhák vérszívó élősködőként jellemzően melegvérű állatok (madarak és emlősök) környezetében élnek, petéiket is jellemzően a gazdaszervezet búvó- és pihenőhelyein szórják szét. A kifejlett bolhák (néhány faj kivételével) csak időszakosan tartózkodnak a gazdaállat testén, amelyet kizárólag vérszívás céljából keresnek fel. A bolhák teljes átalakulással fejlődnek, ami azt jelenti, hogy a bolhapetékből a jól ismert kifejlett alaktól teljesen eltérő kinézetű, lábatlan, sárgásfehér, vak bolhalárvák fejlődnek. Ezek a lárvák azután a gazdaszervezet búvó- és pihenőhelyein táplálkoznak és növekednek. A bolhalárvák táplálékát a talajon összegyűlő szerves hulladékanyagok képezik. Meghatározott méretet elérve szövött bábtokban alakulnak át, ami a környezet károsító hatásaitól védi az átalakuló lárvát.

legtöbb vadon élő emlősállatnak és madárnak megvan a maga bolhája, és a többségük eléggé fajlagos, így tartósan nem telepszik meg a gazdafajtól eltérő állatokon. Szigorúan egygazdás bolha azonban kevés van, emiatt szükség esetén a bolhák többsége más rokon állatok vérén is képes életben maradni. Vannak közöttük kevésbé válogatós bolhafajok is, amelyek egy része az emberre is ráfanyalodik. Kifejezetten az emberre specializálódott bolhafaj nincs; az embert, a sertést és még néhány más emlőst előnyben részesítő faj a Pulex irritans, amelyet gyakran  emberbolhaként emlegetnek. Látható tehát, hogy az embert is károsító bolhák többgazdásak, ennek eredményeképpen többféle állatról emberre átterjedő fertőző betegség okozói is lehetnek. Fontos tehát védekezni ellenük, amiben a megelőzésé a főszerep!

Az alábbiakban felsorolt útmutatások maradéktalan betartásával megakadályozhatja a bolhák megjelenését és elszaporodását az otthonában és a munkahelyén.

A bolhafertőzés megelőzése

Facebook
Scroll to Top