1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Hogyan kerül az ágyi poloska a lakásba?

Egyik éjjel arra ébredtem, hogy tele vagyok apró piros csípésekkel – meséli János, az ügyfelünk. – Sokáig gondolkoztam, vajon mi lehet ez, majd jobban szétnéztem, és a kanapé sarkán

megtaláltam az ágyi poloska jellegzetes nyomát,

a pici barnás-fekete kosznak látszó pöttyöket.
Vajon hogyan kerülhettek ide ezek a rovarok? Azonnal ki kell őket irtani, mielőtt az egész lakást ellepik.

János apósa vendégségben volt náluk a másfél szobás panellakásban, és a bolhapiacon talált egy nagyon szép padlóvázát. Hazavitte ajándékba. Ő csak jót akart. Azonban a dísztárgy fertőzött volt.

Az ágyi poloskák legtöbbször passzív módon terjednek:

Általában valamilyen bútordarabbal, faanyaggal, esetleg gyerekkocsival jutnak egy lakásba, esetenként a kirázott ágyneműről is lehullhatnak. Fénykerülő rovar, így nappal repedésekben, sötét mélyedésekben húzzák meg magukat. Ha az állat nem jut élelemhez, csak akkor kényszerül vándorolni, elsősorban a társasházak vezetékrendszerén keresztül. Mivel az ágyi poloska gazdát nem cserél, így járványügyi jelentősége elhanyagolható, hisz nem terjeszti a fertőzést.
ágyi poloska az ágyneműtartóban

Az ágyi poloskák rendkívül gyorsan képesek szaporodni

Szinte észrevétlenül terjednek el, mivel magát a kártevőt rejtőzködő életmódja miatt igen nehéz észrevenni, csak az ürülékének nyoma vagy lárvabőre látható, főként a világos bútoron, függönyön, ágyneműn. Egy nőstény egyed naponta 2-3 petét rak, melyek 2-4 hónap alatt válnak kifejlett ivaréretté. Egy ágyi poloska pár ivadékainak száma egy év alatt 1000-4000 egyed. Az ÁNTSZ Budapest Fővárosi Intézete jelentése szerint 1997-2001 között a laboratóriumokba vizsgálatra beküldött vérszívó rovarok 51-65%-a ágyi poloska volt.1 Populációjuk azóta is folyamatosan emelkedik, főleg a nagyvárosokban. 1Forrás: Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ: Epinfo (9. évfolyam, 8. különszám) Módszertani levél a vérszívók (ágyi poloska, emberbolha, vérszívó legyek, -muslincák, -pókidomúak) elleni védekezésről

Az ágyi poloskák irtása

Csak akkor hatásos, ha a rovarok életterét teljes mértékben mérgező permettel / porral / köddel terítjük be. A kereskedelemben kapható aerosolos irtószerek csak kis mértékben működnek, mert a tulajdonos általában csak ott fújja be a területet, ahol feltűnőek a nyomok.
A Rovarstop.info szakemberei módszeresen átvizsgálják a helyisége(ke)t, megkeresik a peték helyeit, és ott is alkalmazzák a méreg elszórását.
Az ágyi poloska előfordulása
bedrck képe a Pixabay -en

Tipikus helyek, ahol az ágyi poloska elbújik:

Amennyiben nem biztos benne, hogy milyen kártevővel áll szemben, vagy felismerte az ágyi poloskák jelenlétét lakásában, vegye fel velünk a kapcsolatot, és munkatársaink rövid időn belül megszabadítják a vérszívóktól!

Tárcsázza a 06 30 355 9390 és 06 30 631 2183 telefonszámok egyikét! Kollégáink Budapesten és környékén akár néhány órán belül a helyszínen lehetnek.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Scroll to Top