1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Darázsirtás házilag

Amint megjelennek életterünk körül a bosszantó, sőt ijesztő darazsak, az első gondolatunk, hogy hogyan szabadulhatnánk meg tőle.
Sokan ilyenkor az internethez folyamodnak tanácsért, megpróbálják megtalálni a legjobb darázsirtási módszert.

Mi is megnéztük, milyen megoldásokat kínál számunkra a Google a házilagos darázsirásra – avagy a leleményes magyarok

emoji

1. Darázs csapda házilagos készítése – nagyanyáink „bevált módszere”

Végy egy műanyag palackot, vágd ketté, majd helyezd a felső részét fejjel lefelé a másikba. Tegyél az alsó részbe víz-cukor-ecet keverékét. Amikor a darázs bemegy a csapdába a cukor illatára, nem fog tudni kijönni többet.

darázscsapda

2. Bolti darázscsapda

Az előző módszeren alapul a legtöbb kereskedelemben kapható darázscsapda is. 7-800 Ft-ért kapod meg ugyanezt, szebb formába öltöztetve.

Az edény belsejében egy a darazsaknak kellenes illatú anyag található, melyre rászállnak. Ezután az apró kivezető nyílásokat nem találják meg többet, így nem tudnak kiszabadulni, megfulladnak a jó illatú csalétekben.

Ilyen például a BIOSTOP darázs- és légycsapda.

3. Porszívó a darazsak ellen

porszívó

A legviccesebb videó, amit találtunk: egy ember egy régi Rakéta porszívóval támadt a darazsak ellen. A fészekre irányította, és összeszippantotta az állatokat.

Az elképzelés elvileg nem lenne rossz, de sajnos a technika közbeszól – a porszívó csak rövid idejű használatra van kitalálva, a hosszú órákon át tartó üzemmódot nem bírja. Mivel a dolgozó darazsak folyamatosan repülnek be a fészekbe, nem tudja elkapni az összes egyedet. Ráadásul a „hadonászásra” meg is vadulhatnak, és a támadó ellen fordulhatnak – szegény porszívó!

4. Darázsirtó spray

A drogériákban többféle rovarirtó spray kapható, darazsak ellen is. Ezek normál használat mellett nem pusztítják el az állatokat, csak elbódítják. Ha közelről (30 cm-ről ajánlott) töményen fújjuk le a rovarokat, csak akkor hatásos.

Azonban senkinek nem ajánljuk, hogy ennyire közel menjen hozzájuk, még védőruhában sem, mert a darázscsípés fájdalmas, és erős allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél. Akár halálos is lehet!

5. Az utolsó a legdurvább megoldás: gyújtsuk föl a darázsfészket!

Ez rendkívül balesetveszélyes, senki ne próbálja ki!

Ha megpróbálunk tűzzel közeledni a darazsak felé, szintén megvadulnak, rajzani kezdenek. Továbbá, ha eldugott helyen található a fészek, a saját házunkat is veszélyeztetjük! Nagyon könnyen lángra kaphat a madárdeszka, fészer oldala, cseresznyefa stb.

tűz

Amennyiben mégis megpróbáljuk otthon kivitelezni a darázsirtást, és sikerül is valamelyik módszer, akkor sem lehetünk elég biztosak! Ugyanis kizárólag a királynő elpusztítása jelenti a végleges megoldást! A királynő nem repked ki a fészekből, oda rakja a petéit megállás nélkül. Ráadásul, ha észleli, hogy fogynak a katonái, még gyorsabban „dolgozik”. Így hiába pusztítjuk el a sok repdeső rovart, csak a királynő megölése szabadít meg a darázsinváziótól!

Konklúzió: mindenkit arra buzdítunk, hogy hívjon szakképzett rovarirtó szolgálatot, mert a darazsak kiirtása szakértelmet kíván! Főleg abban az esetben, ha eldugott helyen található a fészek.

A Rovarstop.info munkatársai speciális munkaruhában érkeznek a helyszínre, és speciális hatóanyagú irtószereket használnak, biztosítva ezzel a fertőzöttség mentesítését és a darazsak végleges eltűnését.

darázsfészek egy bakancsban

Ha szeretne örökre megszabadulni a darazsaktól, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Scroll to Top