1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Hangyairtás

HANGYAIRTÁS

A hangyák többsége úgynevezett hangyatársadalmakban él. Ennek megfelelően az épületekben megjelenő hangyák többnyire egy-egy hangyakolónia dolgozói, amelyek egyik legfontosabb feladata táplálék gyűjtése a kolónia számára. A hangyatársadalmak élete meglehetősen szervezett, amiben kiemelten fontos szerepe van a kémiai kommunikációnak. A hangyák speciális illatmolekulák segítségével tájékoztatják társaikat például arról, hogy élelemben gazdag területet találtak, továbbá az élelemhez vezető legideálisabb útvonal kijelöléséhez is illatanyagokat használnak. Ennek tulajdonítható az a sokak számára ismert jelenség, amikor a hangyák például egy-egy falszegély mentén hosszú, kígyózó sorokban menetelnek mindkét irányba. A dolgozók jellemzően csak néhány hónapig élnek, de elpusztult társaik pótlásáról a hangyatársadalom mélyén, védett körülmények között hosszú évekig élő királynőjük gondoskodik. Éppen emiatt a hatékony hangyairtás hozzáértést és szakmai felkészültséget igényel.

A hatékony hangyairtás egyik legfontosabb előfeltétele, hogy az érintett területen (például konyhában, étkezőben) a felületek könnyen hozzáférhetőek legyenek. Ennek megfelelően a megrendelőnek kell gondoskodnia az alábbiak teljesüléséről.

A hangyák többségének sokféle szerves anyag megfelel táplálékként, emiatt az ember lakókörnyezete ideális életteret jelent a legtöbb faj számára. Az élelmiszerláncban tevékenykedő vállalkozások esetében különösen nagy kockázatot jelent a hangyák megjelenése, hiszen az élelmiszerek előállítása, tárolása, szállítása és forgalmazása során olyan táplálékbőséggel találják szembe magukat, ami miatt számolnunk kell a hangyák „oda szokásával”. Bizonyos fajok (pl. a trópusi fáraóhangya) kolóniái az épületekbe behurcolva viszonylag könnyen és gyorsan képesek megtelepedni és elszaporodni, ami ellen a leghatékonyabb védelmet a megelőzés adja. Bizonyos esetekben a megelőzés részeként kerülnek alkalmazásra a legkülönfélébb hangyairtó késztmények, de amennyiben ezzel együtt nem helyeznek kellő figyelmet a hangyák bejutásának megakadályozására is, a hangyairtás bosszantó szélmalomharccá alakulhat.

Éppen emiatt összeszedtük azokat a legfontosabb teendőket, amelynek maradéktalan betartásával megakadályozhatja a hangyák bejutását,  megtelepedését és elszaporodását az otthonában és a munkahelyén.

A hangyairtás során több különböző technológiát alkalmaznak a szakemberek, amelyekről a következőkben olvashat röviden. Érdemes azonban szem előtt tartania, hogy egyik technológia sem jelent mindenható csodaszert a hangyaprobléma megszüntetésében. A hatékony hangyairtáshoz elengedhetetlen ugyanis a szakértelem, ami nélkül a leghatékonyabb eszköz sem ér fabatkát sem. Érdemes tehát szakemberre bíznia a döntést, hiszen az egyes technológiák előnyeit és hátrányait mérlegelve ő képes kiválasztani az ön számára legelőnyösebb megoldást.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top