1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Mindent a csípésekről – vajon milyen rovar csíphetett meg?

Amikor az ember elkezd vakarózni, átfut az agyán, mi okozhatta a viszketést. Ha egy foltot talál az adott helyen, valószínűsíthető, hogy valami megcsípte. Cikkünkben megmutatjuk a leggyakoribb típusos csípéseket, melyből (hozzávetőlegesen) megállapíthatja, hogy mi okozhatta a bajt.

A leggyakoribb „támadók” közé tartoznak a szúnyogok, darazsak, pókok, ágyi poloskák, bolhák és a hangyák. Fajtól függetlenül a rovarcsípések általában az irritáción kívül nem okoznak komolyabb problémát, azonban egyes esetekben fertőzés vagy allergia is kialakulhat. Amennyiben a duzzanat, vörösség eléri a 10 cm-t vagy nehézlégzés, fulladásos tünetek jelentkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz!

A legtöbbször látható rovarcsípéseket fogjuk alább prezentálni, képekkel alátámasztva.

Kérjen segítséget a Rovarstop.info kollégáitól és megszabadítják a rovaroktól!

Szúnyogcsípés

Szúnyogcsípéssel valószínűleg már mindenki találkozott. Én, ha kimegyek a kertbe, megfelelő gyérítés híján 15-20 csípést szerzek pár perc leforgása alatt. Erre mondják, hogy „szeretik a véremet”. Sajnos ez nem vigasz, amikor utána órákon keresztül vakarózni kell. Nem lenne szabad vakarni – ha ki tudjuk bírni -, mert akkor hamarabb elmúlna és kisebesedéstől, elfertőződéstől sem kellene tartanunk.

A szúnyogcsípés helyén először nagyobb piros folt keletkezik, a közepén fehér pöttyel, majd hamarosan megjelenik a duzzanat és a viszketés is. Különösebb panaszt általában nem okoz, azonban, ha a szúnyog előtte valamilyen rothadó vagy fertőzött ételből táplálkozott, könnyedén viheti be azt a mi vérrendszerünkbe is. Ilyenkor akár napokig elhúzódó kórképekkel is találkozhatunk.

Tigrisszúnyog

Néhány éve Magyarországon is megjelentek a tigrisszúnyogok. Ezek az állatok a Semmelweis Egyetem sajtóközleménye szerint súlyos betegségeket is terjeszthet (pl. a nyugat-nílusi láz már hazánkban is előfordult).

Tigrisszúnyog
Tigrisszúnyog; Forrás: Canva
szúnyogcsípés egy felkaron
Szúnyogcsípés felkaron; Forrás: Canva

A legjobb, amit tehetünk, ha nem vakarjuk és megpróbáljuk nyugtatni a bőrt. Ezt tehetjük hűtéssel, vagy kifejezetten rovarcsípésre való készítményekkel, kenőcsökkel. Az enyhén ecetes víz is csökkenti a viszketést. A kellemetlenség rövid időn belül elmúlik.

Darázscsípés

A darazsak csípése fájdalmas és igen veszélyes tud lenni. Normál esetben a hirtelen fellépő égő érzés után eritéma keletkezik, melyet a bőr melegsége és heves viszketés kísér (gyulladásos folyamatot jelez). A vörösség több cm átmérőjű is lehet és nagyobb kiterjedésű duzzanat is megjelenhet.

A méhvel szemben egy feldühödött darázs többször képes csípni, mert a fullánkja rugalmasan kapcsolódik a testéhez. A gyulladás lefolyásának intenzitása attól függ, hogy előtte a rovar mivel táplálkozott. Mivel a darazsak előszeretettel fogyasztanak romlott húst, erjedt gyümölcsöket, így könnyeb bejuttathatják ezen méreganyagokat a szervezetünkbe, melyek ezután ott fognak fertőzést okozni.

Ha további információra kíváncsi, a darázscsípésekről szóló cikkünkben sok érdekes tényről írunk.

A lódarázs „harapása” fokozottabb fájdalommal jár, gyakori a napokig tartó irritáció, sőt nyílt seb is keletkezhet.

Fontos: A darázscsípés sok embernél allergiás reakciót válthat ki! Ezért fokozottan oda kell figyelni a tünetekre, és nagy helyi reakció vagy szédülés, nehézlégzés esetén azonnal orvoshoz fordulni, hisz ezzel életet menthetünk.

Lódarázs harapása
Lódarázs "harapása"

Ha további információra kíváncsi, a darázscsípésekről szóló cikkünkben sok érdekes tényről írunk.

darázscsípés
Darázscsípés szem környékén; Forrás: Canva

Normális reakció esetén a nyugtatáson, hűtésen kívül nincs más teendő, a tünetek néhány óra-pár nap alatt nyomtalanul elmúlnak. Ha ecetet, citromlevet keverünk a vizes borogatásba, akkor a darázs lúgos kémhatású méreganyagát is tudjuk valamelyest semlegesíteni. Azonban 10 cm-nél nagyobb piros folt, szédülés, nyelési zavar, testszerte jelentkező csalánkiütés vagy eszméletvesztés esetén sürgősségi ellátásra van szükség, mentőt kell hívni.
Figyelem! A közhiedelemmel ellentétben a kálcium bevétele hatástalan a rovarcsípés okozta allergiás reakció ellen, az anafilaxiás sokk kizárólag adrenalinnal csökkenthető!

Ha veszélyes darázsfészkekkel találkozik az életterében, szükséges azok eltávolítása, hogy a veszély megszűnjön.

Méhcsípés

A méhcsípés kórképe nagyban hasonlít a darázscsípésre: hirtelen fellépő fájdalom, duzzanat, vörösség és melegség. Azonban nagy különbség, hogy a méh csupán egyszer képes a csípésre, mert utána a fullánkja kiszakad, majd az egyed elpusztul. Azonban a fullánk a bőrben marad és a méregzsák beleürül, ha nem vigyázunk.
Mivel a méhek virágporral táplálkoznak, így kevesebb fehérjét tartalmaz a méreganyaguk, kevésbé jellemző allergiás reakció.

Amikor észleljük, hogy egy méh megcsípett, próbáljuk meg a fullánkot elővigyázatosan eltávolítani! Erre alkalmas lehet egy kis csipesz. A fullánkot a tövénél fogjuk meg, és ne nyomjuk össze, hogy megelőzzük a méreg kinyomódását. Ha ez megvan, már csak a bőr nyugtatására kell figyelnünk, mely történhet hűtéssel, speciális krémekkel. Mivel a méh váladéka savas kémhatású, így lúgos anyagot (pl. szódabikarbónát) tehetünk a borogatásba, hogy ezzel gyorsítsuk a méreganyag felszívódását.

Pókcsípés

A pókcsípés jellegzetessége, hogy a pók két csáprágója helyén két „pötty” keletkezik. Ezen a helyen „harapott” meg a bestia. A méregmirigyéből kifecskendezi a méreganyagot, mely különböző fehérjék elegyéből áll. A két szúrócsatorna körül piros folt keletkezik, mérsékelten égő érzéssel társulva, mely akár hetekig is elhúzódhat, sőt akár végtagzsibbadás is felléphet. Idővel a seb nedvedzeni is kezdhet, ezért kimondottan figyeljük rá, hogy ne vakarjuk, mert könnyen elfertőződhet.

Hazánkban nincsenek honos mérgespókok, csípésük nem okoz nagyobb problémát – a kellemetlenségtől eltekintve. Csupán az allergiás reakciókra kell ügyelni az arra érzékeny egyéneknél. Más országokban azonban léteznek halálos mérgű pókok, melyekre fel kell készülni. Így, ha például egy esőerdőbe tervezünk kirándulást, utazás előtt járjunk ennek utána, illetve, ha ilyen helyről vásároltunk egzotikus állatot, annak tartása is nagy elővigyázatosságot igényel.

pókcsípés
Pókcsípés; Forrás: Canva

Sokat javíthat az irritáción a hideg vizes vagy jeges borogatás. Ha aloe verát kenünk az érintett területre, annak gyulladáscsökkentő hatása gyorsítja a javulási folyamatot. Esetleg steril sebfedővel le is ragaszthatjuk, hogy elkerüljük a kosz sebbe jutását. Ha kiterjedtebb sebet látunk, érdemes lefertőtleníteni valamilyen jódtartalmú készítménnyel (pl. Betadin). Nem tanácsos azonban vazelinnel bekenni, mert az filmréteget képez a bőr felszínén és ezáltal gátolja a levegőzést. Orvoshoz csak allergiás reakció vagy sebfertőződés esetén kell fordulnunk.

Kullancscsípés

A kullancs csípése könnyen azonosítható, hisz általában maga a rovar is benne van a bőrben. Amikor „támad”, még pici, feketés-barnás állat, majd ahogy megszívja magát a vérrel, a potroha egyre nagyobbra nő. Normál esetben a csípés helye nem fáj, nem viszket, csak az ott lévő kis sötét „pötty” fog árulkodni, hogy kullancscsípés áldozatai lettünk. Ha viszketést érzünk, az annak oka, hogy a kullancs elkezdte belénk öklendezni a nyálát, mely baktériumokat tartalmazhat. Ez okoz helyi reakciót a bőrben. Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy mielőbb távolítsuk el az állatot a bőrünk alól (lehetőleg egészben).

kullancscsípés
Kullancscsípés; Forrás: Canva

Ha egy kullancs minket kóstolt meg, a legfontosabb teendő, hogy minél előbb eltávolítsuk az állatot. Ne tekerjük se jobbról balra, sem pedig balról jobbra! Egyszerűen fogjuk meg egy csipesszel minél lentebb – lehetőleg a fejénél – és egy határozott mozdulattal húzzuk ki. Legyünk elővigyázatosak, mert ha beszakad a feje, akkor a benne lévő méreganyag a sebbe fog kerülni. Érdemes eltenni a kiszedett kullancsot, mert a hírhedt Lyme-kór csak 1-2 héttel a csípés után jelentkezik. Jellegzetes vörös karika jelenik meg a csípés helye körül, mely egyre nagyobbá válik. Ehhez társulhat láz, izom- és ízületi fájdalom. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal orvoshoz kell menni!

Fontos: nagyanyáink népi praktikái között szerepelt, hogy kenjük be a kullancsot valamilyen krémmel – pl. vazelinnel, hogy megfulladjon. Ez mindenképpen kerülendő, mert ha az állat elpusztul, akkor is kiüríti a méreganyagot.

Hangyacsípés

A hangyacsípés kórképe: a csípés pillanatában éles, szúró fájdalom jelentkezik, mely egész gyorsan elmúlik. Apró, piros pöttyöket láthatunk, akár többet is. Ezek néhány nap alatt behólyagosodhatnak és fehér gennyes tartalmuk lesz. Ennek oka, hogy a hangya a harapáskor hangyasavat fecskendezik a bőrbe, ezzel bénítja meg az áldozatát. Ez a sav reakcióba lép a bőrszövettel és ha ez a károsodás az irharéteget is eléri, már csak heggel fog gyógyulni. Ilyen csípéseket hazánkban a vöröshangya okozhat, a többi faj kevésbé ártalmas.

hangyacsípés
Hangyacsípés; Forrás: Canva

A hangyák csípése döntő többségben nem igényel különösebb gondoskodást. Mossuk le bő vízzel vagy valamilyen lúgos kémhatású anyaggal az érintett területet, és a fájdalmat enyítendő, jegeljük vagy borogassuk.
A hangyákat pedig lehetőleg tüntessük el a lakókörnyezetből vagy végeztessünk hangyairtást.

Ágyi poloska csípése

Az ágyi poloska csípését az emberek sokszor nem akarják felismerni, mert nem hiszik el, hogy az lehet. Nézzük meg közelebbről: mivel az ágyi poloska jellemzően 3-4 naponta táplálkozik, így csak időszakonként jelennek meg rajtunk csípések. Legtöbbször reggel vesszük észre, többnyire a felső testen, végtagokon – ott, ami kilóg a takaró alól. Mintázatot lehet felfedezni a csípések között, ahogy megy a rovar, úgy látható 4-5 vörös viszkető kicsi duzzanat egymás után, amelyek közepén pici piros pont látható.

ágyi poloska csípés
Ágyi poloska csípése háton; Forrás: Canva

Mossuk le a testfelületet bő vízzel, hogy csökkentsük a fertőzésveszélyt! Ezután a viszketést kell csillapítani borogatással vagy viszketésre való krémmel. Fontos, hogy ne vakarjuk!
Ilyen esetben semmiképp se feküdjünk vissza az ágya, hanem azonnal hívjunk rovarirtót! Ha szerencsénk van, még nem hatalmasodott el a populáció a szobában / lakásban és egy-két irtás megoldja a problémát.

Bolhacsípés

A bolhák legtöbbször haszon- vagy háziállatról ugranak ránk és a lábakat támadják meg. Apró (1-2 mm-es), csoportos és viszkető, néha fájó foltokként jelennek meg, közepükön szúrócsatornával. Azonnal viszketni kezd, szinte elviselhetetlen érzés.
A bolhacsípés nagyrészt nem veszélyes, azonban elvakaráskor felülfertőződhet, allergia esetén pedig nagyobb duzzanat is keletkezhet. További kockázati tényező, hogy a patkánybolha a pestis, a macskabolha pedig a pestis és a tífusz kórokozóját is hordozhatja, habár ez igen ritka jelenség.

bolhacsípés bokán
Bolhacsípés bokán; Forrás: Canva

Ha a bolha megcsípett, semmi másra nem tudunk gondolni, csak, hogy vakarjuk. Tehát ezt az érzést kell csillapítani: nyugtató borogatással, gyógyszertárban kapható viszketéscsillapító géllel vagy antihisztaminos készítménnyel.
Fontos továbbá a megfertőződött állat bolhátlanítása és a lakókörnyezet bolhamentesítése is a további csípések elkerülése érdekében.

A Rovarstop.info azt ajánlja, hogy több rendbeli rovarcsípés esetén mindenképpen hívjanak fel egy rovarirtót, hogy a további kellemetlensgeket elkerüljék. Ők fogják tudni, hogy mi az adott faj megfelelő irtási módszere.

Ha szakszerű rovarirtásra van szüksége, hívja a Rovarstop.info munkatársait a 06 30 631 2183 telefonszámon, és ők rövid időn belül elpusztítják a kártevőket! Ha csak arra kíváncsi, mennyibe kerülne Önnek megszabadulni a veszélyes rovaroktól, kérjen árajánlatot!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Scroll to Top