1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Csótány-monitoring: megvizsgáljuk, mekkora a csótányfertőzöttség

Sok esetben szükséges lehet a csótányfertőzöttség felderítésére. Ha meg kell tudnunk, hogy mekkora a csótánypopuláció, vagy hol vannak a gócpontok, a monitoring-rendszert hívjuk segítségül. A csótányok elleni védekezés legalapvetőbb mozzanata az előzetes rovarmonitorozás.

Ha meg szeretné tudni, Önnél mennyi csótány található, keresse a Rovarstop.info kollégáit a 06 30 355 9390 és 06 30 631 2183 telefonszámokon. Budapesten és környékén akár néhány órán belül a helyszínen lehetnek és megkezdhetik a monitorozást.

Mikor szükséges a csótányok megfigyelése?

A monitorozás folyamata

A Rovarstop.info szakemberei elsődlegesen elbeszélgetnek a Megrendelővel, megismerik a tapasztalatait. Ezután a hagyományos módszer mellett (szemrevételezés, kutatás) többnyire kétfajta módszert alkalmaznak a helyszínen:

Csótánycsapda

A kereskedelemben kapható csótánycsapdák a reklámok fókuszában vannak. Ennek ellenére a csótányok házilagos kiirtására nem alkalmasak, csupán megfigyelésre.

Általában olyan anyagot tartalmaznak, melyek a csótányok számára kívánatos (pl. sör), és így magukhoz vonzzák a rovarokat. Azonban hátrányuk, hogy a kialakításuk nem megfelelő, így a csótányok könnyen kijuthatnak a csapdából. Ezt kiküszöbölvén kaphatóak ragasztóanyaggal allátott formák is, az utóbbi időben pedig már olyanok, melyek elektromos árammal is ellátottak, így a bejutott állat elpusztul az áramütéstől.

csótány csapda

Kiűzés a rejtekhelyről

stop a csótányoknak
cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Ez a módszer csak megközelítő értéket ad a fertőzöttség mértékéről, de sokszor fontos, mikor a gócpontok nem hozzáférhetőek.

A szakemberek általában hidegködképzést alkalmaznak, mely segítségével bejuttatják a riasztó anyagot a repedésekbe, résekbe stb., ezáltal a csótányok kimenekülnek onnan.

A pontatlan mérést az okozza, hogy a permetszerek hatására sok egyed még a rejtekhelyen elpusztul. Ha pedig néhány egyed megmenekül, minden esetben új menedéket keres – ezzel új területek is megfertőződhetnek. Éppen ezért a kiűzéses módszert csak a legszükségesebb esetekben alkalmazzuk.

Miért fontos a csótányok fejlődési fázisait ismerni?

Többet árul el a csapda, mint gondolnánk. A megfogott csótányok különböző fejlődési fázisaiból sok következtetést lehet levonni:

A csótány-monitoring folyamata

A csótánycsapdákat mindig meghatározott területekre és adott sűrűségben kell kihelyezni, és rendszeresen ellenőrizni, a szerzett adatokat pedig térképen dokumentálni. Magasabb fertőzöttség esetén akár már 2-3 nap alatt is értékes információkhoz juthatunk.

Ha a már elvégzett csótányirtás hatékonyságára vagyunk kíváncsiak, egy egyszerű képlet és a csapdák segítségével könnyen kiszámíthatjuk:

Ha Önnek is meggyűlt a baja a csótányokkal, hívjon minket, vagy kérjen árajánlatot!

HA A CSÓTÁNYIRTÁSSAL KAPCSOLATBAN VAGY A CSÓTÁNYOK ELLENI VÉDEKEZÉS TÉMAKÖRÉBEN BÁRMILYEN TOVÁBBI KÉRDÉSE VAN, KÉRJÜK HÍVJON BIZALOMMAL!

HÍVJA HÉTFŐTŐL VASÁRNAPIG 08-18 ÓRA KÖZÖTT A

06 30 355 9390 ÉS 06 30 631 2183 TELEFONSZÁMOT
VAGY KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT AZ ALÁBBI GOMBRA KATTINTVA
INFORMÁCIÓ!
Share on facebook
Share on email
Share on pinterest
Share on print
Scroll to Top