1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Panel csótány – kiirtás vagy állandó küzdelem?

Panel csótány – hogyan védekezzünk ellene?

A társasházak, paneles technológiával készült épületek a csótányok melegágya. Ezek a rovarok imádják a meleg, sötét, nedves helyeket, ahol el tudnak bújni és senki nem zargatja őket, de mégis akad elég élelem. Éppen ezért a csótányirtást fókuszban kell tartani, hogy a fertőzésveszélytől megkíméljük magunkat!

Miért épp a panel?

Ha csótányfertőzésről beszélünk, az emberek ma is gyakran előítélettel tekintenek a panelházakra – aminek sajnos van alapja.

Manapság is megfigyelhető, hogy a lakótelepeken kellemesen érzik magukat a csótányok és igen könnyedén szaporodnak.

Panelház Újpesten
devenyipisti képe a Pixabay -en.

Ennek az oka az, hogy a házak közös stranggal épültek, közös a víz- és fűtéshálózatuk. A legtöbb (főleg a ’80-as, ’90-es években épült) lépcsőházban minden emeleten van szemétledobó, ahol ha kihullik egy kis élelem a zsákokból, máris van betevője a csótányoknak. Ezenkívül a földszinten vagy a pincében a kukatároló általában sötét helyen található, ahol igen kevés a mozgás. Ez a legideálisabb hely a csótányok fészkének.

Általában a rovarirtás...

Ha az egyik lakó „panel csótányt” észlel, és kihívja a rovarirtókat, a lakás rovarmentes lesz.
Azonban a fajtársak a csőáttöréseken, lefolyókon keresztül a szomszédból, vagy a közös helyiségekből könnyedén át tudnak menni a már mentesített lakásba is, így az irtás szélmalomharccá változhat. Hiába próbálják folyamatosan irtani, befogdosni az egyedeket, mindig megjelenik egy-két új, mely a bosszantóból előbb-utóbb átvált dühítő jelenségbe.

Akkor hogyan működik a csótányirtás a panelban?

A társasházak egyedüli ellenszere a csótányok ellen, ha komplexen próbálnak védekezni ellenük. Fontos a közös helyiségek és a lakások kezelése is, továbbá a helyes megelőzés.

Csótányirtás rendelet

Az egészségügyi védekezésről szóló hatósági rendelet szerint a lakásfenttartó évente kétszer köteles a közös helyiségek rovarirtásáról gondoskodni. Amennyiben ez az időintervallum nem elegendő, és a rovarok továbbra is szaporodnak, a kezeléseket sűrűbben is el kell végezni. Ilyenkor a rovarirtó szakemberek különös gondot fordítanak a szeméttárolókra és a nedves helyiségekre.

1.) A Rovarstop.info szakemberei általában sávpermetezéses technológiát alkalmaznak a közös helyiségekben, míg a nehezen hozzáférhető helyeken porozást.

Az utóbbi úgy működik, hogy a por állagú irtószert egy speciális géppel befújják, amely a legszűkebb résekbe is képes behatolni. Ez riasztó mechanizmussal működik, aminek hatására a csótányok kimenekülnek a rejtekhelyükről, majd a kihelyezett méregmezőkbe belefutnak és elpusztulnak.

2.) A teljes ház ugyanakkor nem lesz fertőzöttégmentes, ha a lakásokat egyidejűleg nem kezelik.

Sajnos ez a legtöbb esetben elmarad. A lakók nem szívesen engedik be a rovarirtókat, vagy nem tartózkodnak otthon, vagy félnek, hogy az állataik megbetegszenek a kihelyezett irtószertől, vagy egyszerűen nem érdekli őket, mert náluk nincs látható probléma.
Fontos felhívni a lakók figyelmét rá, hogy attól, hogy éppen nincs rovar a lakásukban (vagy még nem találkoztak vele), akkor is szükséges az irtás elvégzése, mert könnyen oda menekülhetnek a többi részről kiűzött állatok. Ráadásul a csótányok rejtőzködő és éjjeli életmódjuk miatt nappal csak nagyon ritkán láthatóak. Leginkább éjjel vehetjük észre őket, amikor kimegyünk például a mosdóba, és felkapcsoljuk a villanyt. Ilyenkor láthatunk egy (vagy sokkal több) fekete foltot elsuhanni a sötétben.

3.) A lakásokban permetezést és gélezést alkalmazunk.

Míg a permet méregmezőt alakít ki a csótányok jellemző közlekedési útvonalain és elpusztítja az arra vonuló rovarokat, addig a gél hosszú távon fejti ki szintentartó hatását. Olyan helyekre nyomjuk a gélt, ahol csak ritkán van mozgás, hogy sokáig ott tudjon maradni (ne mossuk le véletlenül). Ezáltal több hónapig képes csalogató hatásával magához vonzani majd elpusztítani az arra vonuló rovarokat.

Milyen a panel csótány?

Természetesen ilyen faj nem létezik. A társasházakban általában a német csótány és a konyhai csótány (más néven svábbogár) valamint az amerikai csótány fordul elő.

A konyhai csótány lassabb természetű, és főleg az alsó szinteken fordul elő. Jellegzetes fekete színe figyelemfelkeltő lehet bárki számára, hogy cselekedni kell.
A német és az amerikai csótány szaporább és magasabbra képes mászni, könnyedén feljut a legfelső szintekre is és rendkívül gyorsan terjed.

Sajnos az összes fajra jellemző, hogy nem csak undorító, de fertőzéseket is terjeszt. Így nem szabad megengedni, hogy elszaporodjanak. Ha viszont túl nagy a fertőzöttség, érdemes lehet csótány-monitoringot készíteni, amely segítségével pontosan fel lehet térképezni a populáció nagyságát és elhelyezkedését, valamint a szakaszos irtások hatásosságát.

Hogyan lehet megelőzni a csótányok elterjedését a panelházakban?

A megelőzésre, illetve utókezelésre nagy hangsúlyt kell fektetni.

Először is a mechanikai védekezés lehet hatásos. Meg kell keresni a réseket, ahol a lakás a közös részekkel érintkezik, és a hézagokat betömíteni. Fordítsunk különös gondot a csövek melletti részekre és a szellőzőnyílásokra! Így már ott nem tudnak bejutni hozzánk a csótányok.

Ezután a jellemző helyekre érdemes csapdákat kihelyezni, amiket rendszeresen ellenőrizni kell. Ezekből a dobozokból lényeges információkat szűrhetünk le. Amennyiben a mérgezett csalétkes doboz üres, szerencsénk van, a helyiség nem fertőzött (és remélhetőleg így is marad). Azonban, ha találunk benne néhány egyedet, még megelőzhetjük a túlzott elterjedésüket egy azonnali rovarirtással.

Mindemellett természetesen fontos az állandó takarítás, a felületek tisztán tartása, hogy ne teremtsünk ideális lakóhelyet a csótányok részére.

Összefoglalva: A csótányirtás a társasházakban csakis összefogva, egységesen lehet hatásos.

Amennyiben Önnek is meggyűlt a baja a csótányokkal, keresse a Rovarstop.info kollégáit a 06-30-355-9390 és 06-30-631-2183 telefonszámokon. Budapesten és környékén akár néhány órán belül a helyszínen lehetnek.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Scroll to Top