1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Érdekességek a darázs királynőről

A darázsfészkekben nagyon meghatározó a hierarchia, hisz a királynő mindenek felett áll. A dolgozók őt szolgálják ki, míg a hímek a kegyeit keresik.

A legtöbb darázsfajnál az államban csak egy királynő található. Jellemzően nagyobb társainál, a lódarázs esetében akár a 3,5 cm-t is elérheti. Ő egy fejlett ivarszervvel és tojócsővel rendelkező nőstény, mely a kolónia fennmaradásáért felelős. Több fajnál is előfordul, hogy a dolgozók is raknak petéket, de azokból kizárólag hímek születnek.
darázs királynő

A darázs királynő megtermékenyítésének folyamata

Ez igen kacifántos: ősszel történik egy hím által, de arra is van példa, hogy akár több hím is „segít”. Azonban érdekes módon – a többi rovartól eltérően – ekkor még nem rakja le a petéket, hanem a hím ivarsejtjét a testében raktározza egészen tavaszig.
Amikor eljön az ősz vége kezdete, az összes here és csökevényes ivarszervű nősténye elpusztul. Kizárólag a megtermékenyített királynő éli túl a telet úgy, hogy elhagyja a darázsfészket, és egy védett helyet keres, ahol gyakorlatilag „hibernálja” magát a jó idő kezdetéig.

Megkezdődik a darázsfészek építése

A tavasz beálltával, általában májusban a királynő felébred, és elkezdi felkutatni a megfelelő helyszínt a következő darázsfészeknek. Ha megvan, maga kezdi el építeni azt: fakérgek és más szerves anyagok felhasználásával, a nyálával egy papírszerű matériát hoz létre, és abból alakítja ki a tökéletes méhsejt alakot (a méhhel ellentétben, amely viaszt használ a méhkashoz). Az üregek mindig lefelé néznek, hogy védettek legyenek a csapadéktól. Ezekbe helyezi el a petéket, és csak most fogja megtermékenyíteni az ősszel elraktározott spermiummal.

Miután a lárvák kikeltek

Ekkor a darázs királynő még mindig egyedül van, így csak ő gondozza kicsinyeit. Eleinte nektárt, majd apró széttépett rovarokat juttat a résekbe, és azzal táplálja őket, míg önellátóvá nem cseperednek. Ez kb. 4-6 hétig tart.

A darázs királynő visszavonul

Az összes ivadék kifejlett egyeddé válása után, a királynő visszavonul, és kipiheni az eddigi fáradalmait, innentől fogva a dolgozók látják el a fészek lakóit. Hordozzák az élelmet és folytatják a fészek építését. A királynő folyamatosan rakja a petéket és termékenyíti meg saját maga, ezáltal hatalmas kolóniákat képes létrehozni egy nyár alatt. Az utolsó petékből fognak megszületni a nemzőképes hímek és nőstények belőlük alakul ki az új nemzedék. Ők egy ideig a fészekben maradnak, és a dolgozók etetik, majd ezután következik a rajzás. Elindulnak másik párt keresni, ezáltal az állam szétesik, és az ottmaradt egyedek (köztük a régi királynő is) elpusztulnak. Ez a fészek elnéptelenedik, és az új királynő következő tavasszal máshol keresi a menedéket.

Hogyan pusztítsuk el a darazsakat / a darázskirálynő befogása

A darazsak elpusztítása, a fent leírtak miatt igen nehézkes, szakértelmet kíván. Egykolónia csak akkor pusztítható el teljesen, ha a királynőt is megöljük. Azonban, ha a dolgozók már máshol is elkezdtek fészket építeni, a királynő oda is rakhatott megtermékenyített petéket, így azok ismét ki fognak kelni. Ezért különös figyelmet kell szentelni a darázs királynő megölésére.

Ha darázsfészket talál a környezetében, ne próbálja meg saját módszerrel megsemmisíteni, mert rendkívül veszélyes!

A Rovarstop képzett munkatársai készséggel állnak a rendelkezésére. Hívjon a 06-30-355-9390-es telefonszámon, vagy kérjen árajánlatot, ne habozzon!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Scroll to Top