1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

A legyek már az istállóban vannak…

…ezeket a jövevényeket a Rovarstop.info munkatársai megetetik ugyan, de onnan már nem mennek tovább. Nem úgy, mint A tizedes meg a többiek c. filmben az oroszok.

házilégy kültéren
Vivek Sharma fotója a Pexels oldaláról

A házi légy (Musca domestica) a leggyakrabban előforduló szinantróp (ember közeli, élelmiszer-látogató) rovar; fertőző képessége meghatározó.

Mivel mindenre rászáll, az ételre, italra, de még a székletre is, így a lábaival, szárnyaival könnyedén ide-oda szállítja a kórokozókat. Mi több, mivel mindenbe belekóstol, a légy tápcsatornájában 10-szer több baktérium mutatható ki, mint a teste külső felületén, ezeket pedig a nyaló-szívó szájszerve révén mindenhol szétszórja (változatlan állapotban, mert nem képes megemészteni), és a légypiszokkal is terjeszti.

Májustól októberig állandó „fenyegetést” jelentenek.

Járványügyi szempontból a házi légy sokkal ártalmasabb, mint a csótány, hiszen sokkal nagyobb számban található meg mindenhol. Csak az emberre ható betegségek közül kb. 65-félét terjeszt, további 100-at a gerinces állatokra (sebfertőzések, tőgy-gyulladások, gyomor- és bél- és szembetegségek, galandférgesség stb.).

Az istállókban a házi legyek szerfelett utált lények, ugyanis nem csak bosszantóak, de a haszonállatok, szarvasmarhák, lovak életét is megzavarják.

Amikor a légy a tehénre rászáll, az állat megpróbálja a farkával elzavarni. A szüntelen elhessegetés azonban energiát vesz ki a szarvasmarhából, ennek okozata az lesz, hogy kevesebb tejet fog leadni a fejéskor. A húsának állaga is megváltozhat attól, hogy nincs kellő nyugalomban, mert a kérődzés helyett másra koncentrál, így nem fejlődik eléggé.
Az állatok állandó stresszben tartása mellett a gondozók idegeit is felőrli a legyek zümmögése – nem elhanyagolható, hogy a munkások munkakörülményei is javulnak, ha nincsenek zavaró rovarok a környezetükben.

A legyek elsődleges tenyész helye a ló-, sertés-, marhatrágya. Szaporodásának gyorsasága a hőmérséklettől és az állat étrendjétől is függ.

Érdekesség

sertés
Tovább olvasom
1 kg sertéstrágyában 3000 légylárva fejlődik ki néhány nap alatt
disznók
Tovább olvasom
100 sertés összes trágyája 1 nap alatt 7 millió legyet „termel"
legyek
Tovább olvasom
1 pár légy tavasztól őszig 191 x 1017 utódot képes létrehozni
Előző
Következő

Kiemelkedően fontos a légyirtás az istállókban – ezzel biztosítva az állatok háborítatlan békéjét, és a gazdasági károkozás csökkentését. Becslések szerint évente több milliárd euró is lehet a kár, mely a legyek jelenlétéből fakad.

Az gazdaságokban a házi légy mellett másfajta legyek is megtalálhatók.

A hús- és baromfiiparban főleg a hús-, dög- és dongólegyek jelennek meg, de ugyanezek jellemzőek a szabadtéri piacokra is. Az élelmiszeriparban a táplálkozási szokásaikkal az ételt felhasználhatatlanná tehetik, mert beköphetik, rápetézhetnek.
Az istállókban (főként a lovak, szarvasmarhák, juhok körében) a csípő szuronyos istálólégy (Stomoxys calcitrans) vérszívása okoz problémát, mivel az irritáció mellett vérszegénységet vagy allergiát is kiválthat.

Hogyan irthatóak a legyek az istállókban, ólakban?

Zárt térben légyfogó papírokat, aerosolokat, elektromos rovarcsapdákat szokás alkalmazni. Míg a lakásokban ezek elégségesnek bizonyulnak, az állatok körül nem kielégítők. A kereskedelmi forgalomban kapható készítmények ára ugyan kedvező, de ha nem kellő hozzáértéssel alkalmazzuk, hatástalanok lehetnek. Több esetben (ha nem megfelelő koncentrációjú) irtószert juttatunk a felületre, egyes légyfajok nem pusztulnak el és rezidenssé válhatnak.

A tenyészállatok közelében sokkal nagyobb telepekben fordulnak elő a legyek. Ha a boltban kapható védekező szerek nem hatásosak, a Rovarstop.info szakemberei tudnak segíteni, különböző módszereket alkalmazva.

Általában permetezéssel feromonos hatóanyagú méregmezőket alakítanak ki a plafonon és a falakon, melyek magukhoz vonzzák az imágókat, majd a méreganyag elpusztítja azokat. Ezek vivőanyaga általában cukor, mely a legyek kedvenc eledele, így a tápcsatornába jutva nagyobb eséllyel fejtik ki mérgező hatásukat és a rezisztencia lehetősége is kisebb lesz. A permetezéssel felhordott irtószerek hatása általában 4-6 hétig tart.
Esetenként, amikor a permetezés nem megfelelő, a szakemberek hidegköd- vagy füstképzést, esetleg ULV-eljárást alkalmaznak.


Fontos!
A kezelések folyamán az állatokat vigyék ki a területről! 

Légyirtás kültéren

A kültéri légyirtás célja, hogy az imágók jelenlétét a „még elfogadható mértékre” csökkentsük.

Saját kezűleg szintén próbálkozhatunk pl. az elektromos csapdákkal, ám ezek hatékonysága nincs összhangban az árukkal.
A Rovarstop.info szakemberei a szabad levegőn hideg-, melegködképző eljárással vagy ULV-kezeléssel dolgoznak a házi legyek ellen.

Az állattartó telepeken viszont gyakran adulticid kenőanyagot alkalmaznak, melyet a legyek kedvelt helyeire visznek fel ecsetelés vagy permet segítségével. Ilyen helyek például az ablak- és ajtókeretek, gerendák, lámpák, az istállók napsütötte részei. 30-40 cm-es csíkokat festenek fel a területekre, melyek odavonzzák az imágókat, majd meg is ölik azokat.
A felvitel helyét úgy határozzák meg, hogy az istállóban élő állatok ne érjék el, ne tudják lenyalni. A frissen meszelt falra való felkerülést kerülni kell, mert a hatóanyagok reakcióba léphetnek a mésszel. Továbbá, ha nagy szennyeződés vagy por fedi be a lekent területet, az eljárást meg kell ismételni, egyébként elveszti a hatását. Ha ezeket a szabályokat követik, a kenőanyag 6-8 héten keresztül megőrzi a légyirtó eredményét.

Mindemellett párhuzamos kezelésként elengedhetetlen a trágya légylárva-irtó (larvicid) szerrel való lefújása, hogy megállítsák a további szaporodást.

A legyek elleni védekezésben döntő hatásfokú a megelőzés.

Amennyiben nagy figyelmet fordítunk a megelőzésre, a legyek elszaporodása kisebb mértékű lesz.

Először is lárvák tenyésző helyét kell megtalálni. Itt a lárvákat vegyszerrel kell elpusztítani, vagy magát a helyet kell megszüntetni oly módon, hogy elszállítjuk a trágyát, vagy lefedjük. Ezzel a peték lerakásának lehetőségét iktatjuk ki.

Ha a legyek már kikeltek, az imágók ellen mechanikai módon, hálózással vagy riasztással is védekezhetünk. A szúnyogháló megállítja a legyek berepülését a területre, a riasztó szagú szereket pedig a kültéri WC-kben ajánlatos alkalmazni, ugyanis elriasztja az legyeket, így nem fognak belepetézni az ürülékbe.

Egyéb élelmiszerlátogató (szinantróp) legyek elpusztítása

A más élelmiszerlátogató legyek – a házi légyhez hasonlóan – az emberek környezetében élnek, azonban az életmódjuk eltér. Ide soroljuk pl.  a muslicát, döglegyet, húslegyet.
Esetükben a megelőzés kapcsán a tenyészhely eltávolítása a legfontosabb.
Az irtási eljárások közül a mérgezett csalétkek alkalmazása nem vezet eredményre, mert mindegyik faj mással táplálkozik, és a feromonnak sincs rájuk vonzó hatása, ezért a többi módszer közül kell választani.

Összegezve tehát az állattartó telepek légy elleni védekezése csak komplex kezeléssel lesz kielégítő

– ez pedig az üzemeltető emberi és jogszabályban meghatározott feladata.

Ha mindez összehangoltan teljesül, az eredmény garantált lesz, és a zavaró legyek eltűnnek.

Ha pedig meggyűlt a baja a legyeskedő rovarokkal, nézze meg légyirtás szolgáltatásunkat, vagy hívja a Rovarstop.info-t és mi eltüntetjük a kellemetlenkedő legyeket. 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Scroll to Top