1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

A legyek már az istállóban vannak…

…ezeket a jövevényeket a Rovarstop.info munkatársai megetetik ugyan, de onnan már nem mennek tovább. Nem úgy, mint A tizedes meg a többiek c. filmben az oroszok.

házilégy kültéren
Vivek Sharma fotója a Pexels oldaláról

A házi légy (Musca domestica) a leggyakrabban előforduló szinantróp (ember közeli, élelmiszer-látogató) rovar; fertőző képessége meghatározó.

Mivel mindenre rászáll, az ételre, italra, de még a székletre is, így a lábaival, szárnyaival könnyedén ide-oda szállítja a kórokozókat. Mi több, mivel mindenbe belekóstol, a légy tápcsatornájában 10-szer több baktérium mutatható ki, mint a teste külső felületén, ezeket pedig a nyaló-szívó szájszerve révén mindenhol szétszórja (változatlan állapotban, mert nem képes megemészteni), és a légypiszokkal is terjeszti.

Májustól októberig állandó „fenyegetést” jelentenek.

Járványügyi szempontból a házi légy sokkal ártalmasabb, mint a csótány, hiszen sokkal nagyobb számban található meg mindenhol. Csak az emberre ható betegségek közül kb. 65-félét terjeszt, további 100-at a gerinces állatokra (sebfertőzések, tőgy-gyulladások, gyomor- és bél- és szembetegségek, galandférgesség stb.).

Az istállókban a házi legyek szerfelett utált lények, ugyanis nem csak bosszantóak, de a haszonállatok, szarvasmarhák, lovak életét is megzavarják.

Amikor a légy a tehénre rászáll, az állat megpróbálja a farkával elzavarni. A szüntelen elhessegetés azonban energiát vesz ki a szarvasmarhából, ennek okozata az lesz, hogy kevesebb tejet fog leadni a fejéskor. A húsának állaga is megváltozhat attól, hogy nincs kellő nyugalomban, mert a kérődzés helyett másra koncentrál, így nem fejlődik eléggé.
Az állatok állandó stresszben tartása mellett a gondozók idegeit is felőrli a legyek zümmögése – nem elhanyagolható, hogy a munkások munkakörülményei is javulnak, ha nincsenek zavaró rovarok a környezetükben.

A legyek elsődleges tenyész helye a ló-, sertés-, marhatrágya. Szaporodásának gyorsasága a hőmérséklettől és az állat étrendjétől is függ.

Érdekesség

sertés
Read More
1 kg sertéstrágyában 3000 légylárva fejlődik ki néhány nap alatt
disznók
Read More
100 sertés összes trágyája 1 nap alatt 7 millió legyet „termel"
legyek
Read More
1 pár légy tavasztól őszig 191 x 1017 utódot képes létrehozni
Previous
Next

Kiemelkedően fontos a légyirtás az istállókban – ezzel biztosítva az állatok háborítatlan békéjét, és a gazdasági károkozás csökkentését. Becslések szerint évente több milliárd euró is lehet a kár, mely a legyek jelenlétéből fakad.

Az gazdaságokban a házi légy mellett másfajta legyek is megtalálhatók.

A hús- és baromfiiparban főleg a hús-, dög- és dongólegyek jelennek meg, de ugyanezek jellemzőek a szabadtéri piacokra is. Az élelmiszeriparban a táplálkozási szokásaikkal az ételt felhasználhatatlanná tehetik, mert beköphetik, rápetézhetnek.
Az istállókban (főként a lovak, szarvasmarhák, juhok körében) a csípő szuronyos istálólégy (Stomoxys calcitrans) vérszívása okoz problémát, mivel az irritáció mellett vérszegénységet vagy allergiát is kiválthat.

Hogyan irthatóak a legyek az istállókban, ólakban?

Zárt térben légyfogó papírokat, aerosolokat, elektromos rovarcsapdákat szokás alkalmazni. Míg a lakásokban ezek elégségesnek bizonyulnak, az állatok körül nem kielégítők. A kereskedelmi forgalomban kapható készítmények ára ugyan kedvező, de ha nem kellő hozzáértéssel alkalmazzuk, hatástalanok lehetnek. Több esetben (ha nem megfelelő koncentrációjú) irtószert juttatunk a felületre, egyes légyfajok nem pusztulnak el és rezidenssé válhatnak.

A tenyészállatok közelében sokkal nagyobb telepekben fordulnak elő a legyek. Ha a boltban kapható védekező szerek nem hatásosak, a Rovarstop.info szakemberei tudnak segíteni, különböző módszereket alkalmazva.