1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Az ózon hatása a növényekre

Gyakran kérdezik Ügyfeleink: milyen hatással van az ózon a növényeikre, miért kell kivinni azokat a fertőtlenítendő területről?

Az ózongáz nagy mennyiségben minden élőlényre nézve mérgező. Az ózonos fertőtlenítéssel kezelt területen nem tartózkodhat sem ember, sem állat, de növény sem, mert az is károsodhat.

A lakásban, közvetlenül az ózonnal érintkezve a növények levelei, virágai oxidálódnak, a gáz meggátolja a gyökérlézgést, mely a növény pusztulásához vezethet. Mára már kimutatták, hogy a szobanövényeknek ugyan a légtisztításban nincs szerepük, de imádjuk őket – pozitív mentális hatásuk van, hozzánk nőttek, és díszítik a lakóterünket, ezért szeretnék hosszú távon élvezni a közelségüket.
zöld növény

Azonban az ózongáz hatása az egész bolygó zöldterületét érinti.

A növények az üvegházhatást okozó széndioxidot (CO2) elnyelik, fotoszintézissel feldolgozzák és felhasználják a saját fejlődésükhöz. Az ózon (O3) azonban a növények leveleinek sejtjeit roncsolja. Magas koncentrációban káros hatással van a növekedésükre, és egyfajta méregtelenítésre ösztönzi azokat. Az ehhez szükséges energiát a fotoszintézisből vonják el, így a fejlődésük megakad és a levegőben is több széndioxid marad.

Hosszú távon a légkörben jelen lévő ózon is ilyen hatást fejt ki a növényzetre, ezáltal az üvegházhatás fokozódik és hozzájárul a légkör felmelegedéséhez. Habár egyes növények ellenállóbbak, a magas O3-koncentráció megrövidíti élettartamukat, mely probléma már a mezőgazdaságot, erdőgazdálkodást is érinti.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Scroll to Top