1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Ózonos fertőtlenítés a fogorvosnál – az ózonkoncentráció kiszámítása

Ülök a fogorvosnál, és a legrosszabbra számítok. Sokáig várat, már szinte nem is fáj…

Majd kijön az asszisztens, és mondja, hogy én jövök, de csak 10 perc múlva. Addig ugyanis fertőtlenítenek a kezelő helyiségben.

Miért kell ilyen gyakran fertőtleníteni?

Mivel a fogorvosnál nem lehet maszkot hordani, így ott a betegek különösen ki vannak téve a vírusoknak. Főleg most, ebben a vészterhes időszakban, amikor naponta több százan halnak meg a koronavírus szövődményeitől.

Ezért a fogorvosom beszerzett egy ózongenerátort, amivel minden páciens ellátása közben lefertőtleníti a rendelőt, hogy ezzel is megakadályozza a kórokozók terjedését.

Ahhoz, hogy ekkora helyiséget hatásosan tudjon kezelni rövid idő alatt, egy nagy teljesítményű gépet kellett vásárolnia. Hogy pontosan tudja, mikor lesz megfelelő az ózonkoncentráció az elégséges fertőtlenítéshez, egy egyszerű számítást kellett elvégeznie, melyet az alábbiakban bemutatunk.

ózonos fertőtlenítés a fogorvosnál
cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Hogyan számoljuk ki az ózonos fertőtlenítés idejét?

Először is le kell mérni a helyiség hasznos térfogatát (a tényleges térfogatból levonjuk a bútorok, berendezési tárgyak nagyságát). Az 1 óra alatt keletkező ózonmennyiséget ezzel kell elosztani, így kapjuk meg az ózonkoncentráció nagyságát.

Ahogy már korábbi írásunkban is beszámoltunk róla, kutatások szerint már egészen alacsony koncentráció (0,05-0,1 ppm) is képes lehet megállítani a vírusok terjedését. Az elpusztításukhoz magasabb koncentráció szükséges, az Európai Unió által elfogadott érték: 2,34 ppm.

A ppm egy mutatószám: part per million (egy egész milliomod része), az ózonkoncentráció esetén mg/m3 mértékegységgel.

Tegyük fel, hogy a terem térfogata: 4 m x 4 m x 2,8 m = 44,8 m3

Ebből levonjuk a berendezés méretét: a példánkban legyen 15 m3

Így a hasznos térfogat 29,8 m3.

Ha egy kereskedelmi forgalomban kapható ózongenerátor készülék óránkénti kibocsátása 10000 mg/óra, akkor 335,57 mg/m3 ózonkoncentráció érhető el egységnyi idő alatt.

(Az ózongáz (O3) moláris tömege standardállapotban (0,101 Pa nyomáson és 25 °C hőmérsékleten) ≈ 48 g/mol és 1 mol gáz térfogata 24,5 dm3/mol.)

Jelen példánál maradva az adott helyiségben 1 óra alatt 171,14 ppm ózonkoncentráció érhető el egy 10000-es ózongenerátorral. Így 1 perc alatt 2,85 ppm.

(Persze a teljesítményadatok a gép leírásából adódnak, érdemes kissé felülkalkulálni, mert (főként a távol-keleti) gyártók nem minden esetben adják meg pontosan az értékeket.)

Szellőztetés az ózonos fertőtlenítés után

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a szellőztetés ózongenerátor használata után. 

Mivel az ózon egy mérgező gáz, így magas koncentrációban káros lehet mindenféle szervezetre (nem csak az emberekre, de az állatokra, növényekre is.)
Éppen ezért a kezelt területet legalább ugyanaddig kell hatékonyan, lehetőleg kereszthuzattal szellőztetni, mint ameddig maga az eljárás tartott.
Szerencsére az emberi orr igen érzékeny az ózongáz szúrós szagára, így egyszerűen megérezzük, ha még túl sok van a levegőben.

Konklúzió

A fogorvosom akkor jár el helyesen, ha kiszámolja a fenti képlet alapján, hogy minimálisan mennyi ideig kell működtetnie az ózongenerátort, majd kivárja a szellőztetés idejét is, és újabb pácienst csak ezután enged be a kórterembe.

Természetesen, amint ismét bemennek az emberek, ismét elkezdenek a levegőben szállingózni a bacillusok, vírusok. De ha kellő odafigyeléssel és következetesen betartják a fertőtlenítés szabályait, jelentősen csökkenthető a fertőzések terjedése.

Ha további kérdése merülne fel az ózonos fertőtlenítéssel kapcsolatban, esetleg segítségre vagy kezelésre van szüksége, hívja kollégáinkat a 06-30-355-9390-es telefonszámon!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

penészes fal

Penészmentesítés ózonnal

Amennyiben egy helyiségben magas a relatív páratartalom, könnyen kialakulhat a penészedés. A jellegzetes dohos, édeskés szag már előjele lehet a penészgombáknak, melyek azután igen gyorsan

Olvasson tovább »
zöld növény

Az ózon hatása a növényekre

Gyakran kérdezik Ügyfeleink: milyen hatással van az ózon a növényeikre, miért kell kivinni azokat a fertőtlenítendő területről? Az ózongáz nagy mennyiségben minden élőlényre nézve mérgező.

Olvasson tovább »
koronavírus és maszk

Ózonnal a koronavírus ellen

Az ózon hatásos a koronavírus ellen A japán kutatók kimutatták, hogy az ózon hatékony a koronavírusok elpusztításában. A világ országai közül Japánban is nagy erőkkel

Olvasson tovább »
Scroll to Top