1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

5 tipp az ózonos fertőtlenítés veszélyeinek elkerülésére

Manapság sokan alkalmazzák az ózonos fertőtlenítést lakásukban, vagy munkahelyükön, hogy elpusztítsák a kórokozókat, vagy megszüntessék a kellemetlen szagokat.

Felmerülhet az emberekben a kérdés, hogy annyi leírt pozitívum mellett milyen veszélyei lehetnek az ózonos kezeléseknek.

Az alábbiakban összeszedtük azt az 5 leggyakoribb veszélyforrást, melyet alapos odafigyeléssel könnyel elkerülhetünk

1. Ne tartózkodjon élőlény az ózonnal kezelt területen!

Mivel az ózongáz minden oxidálható anyaggal reakcióba lép, így igen veszélyes minden emberre, állatra és növényre is!
Ha nagy mennyiségben belélegezzük az ózongázt, ózonmérgezést szenvedünk, melynek tünetei közé tartozik a légzési nehézség, köhögés, tüdőkárosodás. Azonban ez csak akkor alakulhat ki, ha hosszú ideig (legalább 1 napig), magas koncentrációban (0,005 ppm) kapjuk folyamatosan a gázterhelést.
Arról, hogy hogyan hat az ózon a növényekre, itt írtunk.

Az ózonfertőzés azonban nagyon könnyen elkerülhető pl. egy lakásfertőtlenítés folyamán. Az emberi orr ugyanis a legjobb instruktor. Már az igen alacsony koncentrációt (0,001 ppm) is képes megérezni, ugyanis az ózon (O3) egy rendkívül jellegzetes, szúrós szagú gáz. Ez a mennyiség a ma kapható mérőműszerek legalsó érzékelt határa, így az ember hamarabb veszi észre, mint a műszer.
Az állatokat és a szobanövényeket pedig mindenképpen ki kell vinni a helyiségből a kezelés előtt, ezzel megőrizhetjük az egészségüket!

Miután készen vagyunk a fertőtlenítéssel, minden ablakot nyissunk ki, és alaposan szellőztessünk ki!

2. Az ózonos fertőtlenítés folyamán kiszivárog a gáz a réseken

Ha egy irodát vagy munkahelyet szeretnénk fertőtleníteni, ne munkaidőben tegyük, hanem akkor, amikor az alkalmazottak nem tartózkodnak ott!

Előfordulhat ugyanis, hogy (főleg a beltéri) ajtók alatt nagy rés található, ilyenkor kiömlik a gáz a helyiségből, és mérgezést okozhat a munkavállalók körében.
A kezelés során minden ablakot és ajtót csukjunk be! Ha régiek, rosszul záródóak a nyílászárók, plusz biztonságot jelenthet, ha eltömítjük a levegő útját. Erre akár egyszerű rongyok is alkalmasak.
Amennyiben szökik a gáz, meg kell emelni az ózonkoncentráció nagyságát, hogy a kórokozók eltüntetéséhez szükséges 2,5 ppm koncentráció meglegyen. Amennyiben szakértőre bízza a fertőtlenítési folyamatot, ő pontosan tudni fogja, hogyan kell beállítania az ózongenerátor készüléket.

3. Nem menjen az ózonnal kezelt területre, csakis védőfelszerelésben!

A fentiek során már ismertettük, hogy az ózongáz rendkívül mérgező, így mindenképpen szükséges védőeszköz használata az ózongenerátor készülék használata során. Erre a célra nem felel meg egy általános gázálarc (már egyszerű FFP2-es maszkkal is láttam embert ózongenerátort használni). Legjobb egy frisslevegős légzőkészülék, vagy egy speciális gázmaszk.

4. Tartsuk be a gyártó előírásait!

Egy ilyen veszélyes üzemben mindenképpen tartsuk be a gép gyártójának instrukcióit!
Előfordulhat ugyanis, hogy nem megfelelően becsüljük meg az ózongenerátor teljesítményét, így a gázkoncentráció nem éri el a fertőtlenítéshez szükséges minimális sűrűséget, és hatástalan lesz a kezelés.

5. Az ózongenerátor érintésvédelmi problémái

Szerencsére ez nem túl jellemző Magyarországon, hiszen az európai forgalomban csak CE minősítéssel rendelkező készülékek kerülhetnek.
Amennyiben Ön mégis másfajta géppel rendelkezik, rendkívül elővigyázatosnak kell lennie, mert könnyen kialakulhat egy zárlat, mely égési sérüléseket, áramütést tud okozni. Ezért azt tanácsoljuk, hogy csak megbízható gyártótól vásároljon készüléket, vagy a kezelést bízza szakemberre!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Scroll to Top