1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

Darázscsípés – kerüljük el vagy kezeljük helyesen!

Amennyiben lakóhelyünk környezetében elszaporodtak a darazsak, elővigyázatosnak kell lennünk!
Ugyan normál esetben a darazsak csípése nem okoz nagy problémát – a kellemetlen égő, viszkető érzéstől eltekintve -, de a magyar lakosság kb. 2%-ánál allergiás reakciót válthat ki, mely súlyos tüneteket okozhat, extrém esetben akár halálhoz is vezethet.

Kérjen segítséget a Rovarstop.info kollégáitól és megszabadítják a darazsaktól!

Vizsgáljuk meg, hogy néz ki a darázs- és a méhcsípés

darázs fullánkja
A darázs fullánkjából távozó toxin

A darázs kiereszti a fullánkját és ezzel támad. Mivel ruganyosan kapcsolódik a testéhez, vissza is tudja húzni, így többször képes csípni. A méreg erőssége pedig a rovar által elfogyasztott eleségtől függ.

Részletesebben írtunk róla a darázsfajtákról szóló cikkünkben.

Ugyanakkor a méh fullánkja csípés után kiszakad, és a bőrben marad. (Ezután az állat elpusztul.) Fontos, hogy amilyen gyorsan csak lehet, távolítsuk el a fullánkot, mert a méreganyag csak egy perc után kezd kiürülni a méregzsákból. Legjobb, ha nem kézzel próbáljuk kihúzni, mert akkor összenyomva az összes méreg a bőr alá ürül, inkább valamilyen lapos, éles tárggyal próbáljuk kipöckölni.

méh lila virágon
Egy mézelő méh - Forrás: Canva

A csípések helyén az embereknél bőrirritáció jön létre, legtöbbször kisebb duzzanat és 1-2 cm átmérőjű bőrpír formájában, mely nem túl heves fájdalommal és viszketéssel jár. Pár órán belül a tünetek enyhülnek, majd elmúlnak. A legjobb, ha hideggel borogatjuk, mert a fertőzés nem fog tovább terjedni a környező területekre és a viszketés is csökken. Megfelelő pl. egy fagyasztott zöldborsót rongyba csomagolni, és azt helyezni az érintett felületre.

Az esetek 10%-ában ún. nagy helyi reakció (large local reaction) jelentkezik, amely több, mint 10 cm átmérőjű eritémát és duzzanatot is okozhat. Ekkor sem kell megijedni, mert nem kóros folyamat. Érdemes hideg vizes borogatással kezelni, esetleg patikában kapható szteriodos krémmel bekenni, vagy szájon át szedhető fájdalomcsillapítót bevenni, hogy enyhítsük a fájdalmat.

darazscsípés
A darázscsípés helyén duzzanat és eritéma jön létre. - Forrás: Canva

Ha megcsípett a darázs, mi a teendő?

A legkézenfekvőbb a megcsípett terület hűtése, jegelése, ezzel lassíthatjuk a toxin tovább terjedését a szervezetben és csökkenthetjük a duzzanatot. Próbáljuk kerülni a vakarást, mert azzal csak olajat öntünk a tűzre.

Nagyanyáink néhány házi praktikára esküdtek, hogy mit kell tenni darázscsípés esetén:

Ugyan ezeket a módszereket régóta használják a népi gyógyászatban, mi mégis inkább a szakorvosok ajánlásait helyezzük előtérbe. Dr. Novák Hunor cikkében részletesen összegezte, mit ajánl az orvostudomány a csípések kezelésére, és kifejti, hogy mikor kell orvoshoz fordulni.

Darázscsípés-allergia

A csípés néhány esetben – sajnos nem tudhatjuk előre, hogy kinél -, allergiás reakciót, légzési és keringési zavart vagy anafilaxiás sokkot is kiválthat. Nagyobb a kockázat, ha az egyénnél már korábban is fellépett normál duzzanatnál komolyabb reakció.

Allergia gyanúja esetén azonnali sürgős beavatkozás szükséges!

A túlérzékenység mindig szerzett állapot, az allergénnel való találkozásra a szervezet kóros mértékű, felfokozott védekezési reakcióval válaszol. A csípések esetében az anafilaxia extrém súlyosságú, több szervre kiterjedő immunreakció, mely csalánkiütést, gégeödémát vagy akár halált is okozhat, többnyire alacsony vérnyomással társulva.

Jellemző tünetek:

Az allergia folyamata

darázscsípés folyamata
A hízósejtekből szabadulnak fel a mediátorok

Fontos! Ha tisztában vagyunk vele, hogy allergiásak vagyunk a darázscsípésre, előre fel kell készülni arra az esetre, ha bekövetkezne a baj.

EpiPen öninjekció
Az EpiPen injekció azonnali segítség lehet allergia esetén

Ha Önnél is megjelentek a darazsak, ne habozzon, hívjon minket, és néhány órán belül eltűnnek a rovarok!

Tárcsázza a 06 30 355 9390 és 06 30 631 2183 telefonszámok egyikét! Kollégáink Budapesten és környékén akár néhány órán belül a helyszínen lehetnek.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Scroll to Top