1134 Budapest

Klapka u. 17.

Nyitvatartás

Hétfő-Vasárnap: 08-18

  • Vakondriasztás

A vakondok állandó ásásukkal komoly károkat tudnak okozni a szépen kezelt pázsitban, a konyhakertben, sportpályákon. Egy óra alatt akár 4 métert is képesek ásni, így szinte pillanatok alatt képesek bonyolult alagúthálózatokat készíteni a felszín alatt. 

Amint meglátja az első vakondtúrást, érdemes azonnal cselekedni.

Figyelem! Mi nem vállalunk vakondriasztást, csak a problémát írtuk le.

Vakond vagy pocok?

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy biztos vakond garázdálkodik-e a kertben, hogy megfelelően fel tudjunk ellene készülni.

vakond

Közönséges vakond

15-17 cm hosszú a teste, fekete (néha fehér vagy sárgás), nagyon bársonyos bundája van. Mellső lábai a tompa karmokkal kifelé és hátrafelé néznek, ezzel tud tökéletes alagutakat ásni. Szeme alig észrevehető, mákszemnyi nagyságú, fülkagylója pedig nincs.
A vakond a kertészek segítsége, igen hasznos, ő nem szándékosan dézsmálja meg a zöldségeket. Fellazítja és rovarmentessé teszi a földet, így kevesebb pondróval, lótetűvel, sőt csigával kell számolnunk.

A vakondok látása és szaglása gyenge, ezért az érintéssel és a rezgések segítségével állapítják meg, hol is van táplálék. Nem akarják ők bántani a répákat, csak épp belebotlanak. Táplálékuk 80%-a földigiliszta, a többi pedig egyéb rovar. Így a laza, jól megmunkált, folyamatosan locsolt, kellően nedves kerteket részesítik előnyben, mert ott temérdek élelemhez jutnak.

mezei pocok

Mezei pocok

Azonban van egy másik föld alatt túró emlős, ő a mezei pocok. Ez a rágcsáló bizony valóban mezőgazdasági károkozó, hiszen a fák gyökereit, a növények földben lévő részeit (sárgarépa, burgonya) mind megrágja, de mindenféle magok, gyömülcsöket, bogyókat, csonthéjasokat is elfogyaszt.
Mindössze 8-10 cm nagyságú, farka kb. 4 cm, barnásszürke színű, lábai, hasa pedig fehérek.

A föld alatt 20-30 cm-re járatokat ás egy központi kamrából sugárirányba kiindulva. Az utakat szalmával, levelekkel béleli ki és a telet legtöbbször itt vészeli át. Téli álmot nem alszik, sőt enyhe tél esetén rendkívül nagy szaporulat fejlődhet ki tavaszra (évente tízszer is ellik).
A mezei pocok nem védett, így, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem vakond, hanem pocok költözött be az udvarra, ellene bátran felléphetünk.

Ha Ön is félti a gyönyörű gyepet az udvaron, vagy épp a golfpályát kezdi tönkretenni ez a puha kis állat, érdemes elűzni a területről. Ellenkező esetben az ásásuk bántja a fiatal növények, virágok gyökereit, továbbá a felszínre hozhatják a földben található köveket, törmeléket, amelyek pedig a fűnyírót fogják elrontani. A gépek javítása, illetve a növények pótlása igen költséges lehet, főleg, ha ehhez kertészt kell fogadni.

A leggyakoribb védekezési fajták a vakondok ellen

A legtöbb ügyfelünk, akinél megfordultunk, előzőleg már kipróbálta. Majd a sarokba dobta.
Szinte már minden boltban kapható ultrahangos vakondriasztó készülék. Ezek hatásossága megkérdőjelezhető, mert csak kis hatótávon belül működnek. 700-1000 Hz közötti tartományban rezegnek, mely nagyon irritálja a kis vakondokat. Azonban ilyenkor kicsit odébb megy és ott kezd el túrni. Ráadásul rondán kiállnak a földből és az ember számára is zavaró hangot hallatnak vagy épp folyamatosan vibrálnak (vagy mindkettő). Egy szépen rendezett kertben vagy egy sportpályán ez elképzelhetetlen, és egyáltalán nem esztétikus. Előnye a viszonylag alacsony ár és a könnyű beszerezhetőség, egyszerű használat. Azonban legtöbbször csak pénzkidobásnak minősül.

Kis, csőszerű csapdákat helyeznek ki a vakondtúrásokba, és az egérfogóhoz hasonlóan már csak várni kell, hogy az állat belesétáljon (másszon). A fejlettebb termékek jelzik, ha a csapda megtelt, ezután el kell vinni máshová az élő állatot. Lehetőleg olyan helyre, ahol nem zavar mást. Ez azonban hosszadalmas, mert ha több egyed is él a telkünkön, mindet egyesével kell megfogni.

Guillotine-os vakondcsapda is kapható a nagyobb mezőgazdasági boltokban. Azonban ezt semmiképp sem ajánljuk. Ugyanis a vakond védett állat, megölése törvénybe ütközik! Továbbá nem csak a vakondra, hanem más állatra (pocokra, földikutyára stb.) is veszélyes. Ha például földikutyát fejezne le a szerkezet, 500 000 Ft-nyi büntetésre számíthatnánk, mert ebből a fokozottan veszélyeztetett fajból már mindössze kb. 800 példány él összesen.

A vakond elleni védőhálót a füvesítés, jellemzően a gyeptéglák lerakása előtt alkalmazzák. Ez vegyszermentes, egyszerű és viszonylag olcsó megoldás. Nem öli meg a vakondot, a növények is jól tudnak fejlődni, csak épp megakadályozza, hogy az adott területen az állatkánk a felszínre jöjjön. Egyetlen hátránya csupán annyi, hogy ezt kizárólag a gyep előkészítése előtt lehet beépíteni, később már nem. Sőt a konyhakertekben meg sosem.

Köztudott, hogy a vakondok nagyon érzékenyek a különböző szagokra, és ha valami nem tetszik nekik, akkor odébbállnak (egy kicsit). Otthon található „eszközöket” is ki lehet próbálni több-kevesebb sikerrel. Aztán mindenki eldönti magának, hogy volt-e értelme.
Ha például kávézaccot rakunk a járatba, annak a szagát annyira utálja, hogy ezután másik kijáratot keres magának. Ilyen lehet a savanyú uborka leve, a zúzott fokhagyma vagy egy egyszerű büdös rongy is.

Egyes növények illóolajai is megfékezhetik a vakond ásást néhány méteres körzetükben. Ezek még díszítik is a kertünket, oxigént is termelnek.
A nagy sárfű a népi hagyományok szerint a vakondűző fű, gyökereit utálják a vakondok. Azonban legyünk óvatosak vele, mert mérgező.
A kerti laboda is hasonló hatást ér el, ráadásul ez a spenóthoz hasonlóan fogyasztható is. Bátran próbálja ki bárki.

A vakond védett állat, megölni tilos! A törvény szerint 25 000 Ft-tól letöltendő szabadságvesztésig is terjedhet a büntetés. 

Pázsit tele vakondtúrással
Pázsit tele vakondtúrással - Forrás: Canva

Gyakran ismételt kérdések

A vakond védett faj, tilos őket elpusztítani. Védekezni ellenük csak riasztással lehet.

Mi nem szeretnénk rontani senki üzletét, ezért nem nyilvánítunk véleményt. Csak a tapasztalatainkat tudjuk megosztani, miszerint sokan kipróbálták, de azután mégis szükség volt professzionális vakondűzésre.

HA BÁRMILYEN TOVÁBBI KÉRDÉSE VAN, KÉRJÜK, HÍVJON BIZALOMMAL!

HÍVJA HÉTFŐTŐL VASÁRNAPIG 08-18 ÓRA KÖZÖTT A 06 30 355 9390 / 06 30 631 2183 TELEFONSZÁMOKAT,
VAGY KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT AZ ALÁBBI GOMBRA KATTINTVA
INFORMÁCIÓ!
Scroll to Top